Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας με τη σφραγίδα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου

 
Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας με τη σφραγίδα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου

Ενημερώθηκε: 10/09/20 - 07:58

Εξόχως σημαντική είναι η σημερινή κατ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί, στο πλάισιο και στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Ασφαλώς και είναι σημαντική αυτή η συνάντηση, γιατί πραγματοποιείται σε μία Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, βοηθώντας τη χώρα μας να δημιουργήσει καλύτερες συμμαχίες με τα άλλα κράτης της Μεοσγείου.

Ας μην γελιόμαστε όμως. Πρόκειται για μία συνάντηση συμμαχίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, με έναν σκοπό. Το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση μετά τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξ αιτίας της πορείας του Oruc Reis, έχει ακόμη μεγαλύτεερη σημασία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να κάνουν τις τελικές συζητήσεις, για την στρατηγικού χαρακτήρα αμυντική συμφωνίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Πιθανώς αυτή να γίνει πάλι επί γαλλικού εδάφους, τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά - μεταξύ άλλων - και στην αγορά οπλικών συστημάτων, με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale.

Τι θα συζητηθεί στην Ευρωμεσογειακή σύνοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Στο προσχέδιο, έχει υπάρξει και πρόβλεψη για οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και η υπεράσπιση των Ελληνοκυπριακών θέσεων, καθώς στη Σύνοδο μετέχουν και χώρες, όπως η Μάλτα ή ακόμη και η Ισπανία, η πολιτική των οποίων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εχθρική προς την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά, προσδοκά η Ευρωμεσογειακή σύνοδος να έχει θετικό χαρακτήρα, που θα είναι προπομπός και χρήσιμο εργαλείο εν όψει της ειδικής συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, Αθήνα και Λευκωσία αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, εφόσον η τελευταία δεν έχει εγκαταλείψει τις παρανοϊκές βλέψεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες είχαν χθες το απόγευμα της Τρίτης, προπαρασκευαστικού χαρακτήρα τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επαναβεβαιώθηκε η προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς το κλίμα μεταδίδεται πως είναι πολύ βαρύ στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Κινήσεις ενεργοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε άρθρο του,

που δημοσιεύεται σε τρεις μεγαλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους Times της Μεγάλης Βρετανίας, την FAZ της Γερμανίας και την Le Monde της Γαλλίας, όπου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως η τουρκια εχει στην πραγματικότητα δυο δρόμους: η θα απέχει των προκλήσεων κ εν γενεί της επιθετικής συμπεριφοράς, η θα έλθει αντιμέτωπη με οδυνηρές για αυτήν οικονομικές κυρώσεις.

Χθες, πάντως, η Αθήνα δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στο ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να εκθέσει στα κράτη – μέλη της Συμμαχίας όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτή επιδρά στη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο της περιοχής όσο και της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της συζήτησης, που προκάλεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Η Αθήνα ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη για επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου επί της μίας και μοναδικής υφιστάμενης διαφοράς, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του Oruc Reis.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ