Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σισμανίδης κατέθεσε χτες, στη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο που διεξάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα συμπεράσματα της εικοσαετούς έρευνας του, ότι βρήκαμε τον τάφο του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα, σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.
Είναι τα σπαράγματα του μνημείου που εντοπίστηκε κατα τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών προ 20ετίας στο λόφο των Σταγείρων της Χαλκιδικής. Αυτό κατέθεσε ως συμπέρασμα άποψη- απόρροια πολυετών ανασκαφικών διαδικασιών αλλά και 20ετούς μελέτης των ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν 300 Αριστοτελιστές απο 55 χώρες.
Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων, λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.
Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Ένας υπερυψωμένος, πομπικός (πλάτους δύο μέτρων), κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.
Πρόκειται για ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, πριν από 2.400 χρόνια.
Για το πόσο σίγουρος είναι πως πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, ο Κ. Σισμανίδης σε δηλώσεις του είπε: «Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, αλλά ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη».
Οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον αρχαιολόγο Φ. Πέτσα. Συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1990 από τον αρχαιολόγο Κ. Σισμανίδη, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και στοιχεία για τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Ήδη από τότε ο κ. Σισμανίδης είχε διατυπώσει την άποψη ότι μάλλον πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη.
Ο Αριστοτέλης, πέθανε μεταξύ 1-22 Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, όπως αναφέρουν τα ιστορικά βιβλία. Η τέφρα ή το σώμα του κατ' άλλους, μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου ετάφη με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν "οικιστή" της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Η πλατεία με το ταφικό μνημείο ορίστηκε ως τόπος των συνεδριάσεων της βουλής, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι τα σπαράγματα του μνημείου του τάφου του Αριστοτέλη κατέθεσε στο Παγκόσμιο Συνέδριο