Στα δικαστήρια της Ευελπίδων και ενώπιον ανακριτή οδηγήθηκε ο ηθοποιός-σκηνοθέτης που συνελήφθη χθες το βράδυ στην ΓΑΔΑ, όπου μετέβη αυτοβούλως, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.
Τις επόμενες ώρες, ο σκηνοθέτης θα περάσει το κατώφλι της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας η οποία συμφώνησε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης, όπου ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του ώστε να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για να αντικρούσει τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον νόμο, ο κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα θα πρέπει εντός πενθημέρου από την έκδοση, να έχει απολογηθεί και να έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Έτσι, μετά την απολογία του, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον καλλιτέχνη αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή. Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.
Η εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.. Η γυναίκα «κλειδί» που κατέθεσε φωτογραφίζεται ως έχουσα εργασιακή σχέση μαζί του, πιθανότατα για δεκαετίες και η μαρτυρία της χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντική.
Λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του και υπό τη βαριά σκιά καταγγελιών και πληροφοριών περί εντάλματος σύλληψης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετέβη, συνοδεία του δικηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα, στα κεντρικά ΓΑΔΑ, όπου και ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί το ένταλμα, οπότε ο ηθοποιός και ο δικηγόρος του αποχώρησαν δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αφήσει στους αστυνομικούς την κάρτα του και τα τηλέφωνά του για την περίπτωση που τον αναζητήσουν.
«Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται», δήλωσε αμέσως μετά ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας.
Μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν ήταν από πλευράς του σκηνοθέτη, αφού είχε σκοπό να δείξει στις δικαστικές Αρχές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτως ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της προφυλάκισης, κάτι που αναμένεται να κριθεί μετά την απολογία του.
Πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει αν κριθεί ένοχος
Μιλώντας στο MEGA, ο ποινικολόγος, Γιάννης Βλάχος, είπε πως ο βιασμός κατά συρροή -κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δημήτρης Λιγνάδης- είναι κακούργημα και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη.
Παράλληλα, όπως είπε, στο πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.
Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγμή στοιχειοθετούνται κι άλλα αδικήματα, τα οποία μπορεί να ανεβάσουν την τελική ποινή φυλάκισης, εφόσον πάντα κριθεί ένοχος από τη Δικαιοσύνη.
Αρνείται όλες τις κατηγορίες
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σύλληψή του, μέσω του δικηγόρου του, ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ, επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών, ενώ επανέλαβε πως πήγαν στη ΓΑΔΑ νωρίτερα και αφού τους είπαν ότι δεν υπήρχε ένταλμα αποχώρησαν.
Στη συνέχεια, «όταν εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, παρουσιαστήκαμε αμέσως» είπε. «Άλλωστε εξ αρχής έχει δηλώσει σε όλη αυτή την ιστορία ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτεί ούτε να διαφύγει» τόνισε.
«Θα λάβουμε την δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και τα υπόλοιπα με την απολογία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο. «O κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής στις εξηγήσεις του, με οργανωμένη σκέψη» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Λιγνάδης αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της ανακρίτριας. «Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό (η κατηγορία). Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες» επισήμανε.
«Μας εξαπάτησε»
Για «εξαπάτηση» από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε λόγο προχτες Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πως «με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μάς πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά». «Δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εγώ ούτε η πολιτική ηγεσία. Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι ξέρουν γιατί όταν ανέλαβε δεν κατήγγειλαν κάτι;», διερωτήθηκε. Όπως είπε, «δεν ήρθε εις γνώσιν μου τίποτα. Γιατί η πρώην υπουργός Πολιτισμού που είναι και συνάδελφός του αν ήξερε κάτι δεν μίλησε; Δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός μου φίλος, ούτε δικός μου, ούτε του Πρωθυπουργού».