Σοκ με τις καταγγελίες για τους 31 φιλοξενούμενους στο πρώην Λοιμωδών (ΦΩΤΟ)

 
Σοκ με τις καταγγελίες για τους 31 φιλοξενούμενους στο Κέντρο Λοιμωδών (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 01/03/18 - 20:35

Σοκαριστικές καταγγελίες από τον Γιώργο Γεωργούλα, πρόεδρο του Σωματείου «Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά» για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 31 φιλοξενούμενοι στο πρώην Λοιμωδών με αυτισμό. Οι 31 αυτοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και βρέθηκαν αλυσοδεμένοι στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, και σε άλλες ακατάλληλες δομές.

Οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτίριο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά που είχε αρχικά χτιστεί ως φοιτητική εστία, και είχε αναπροσαρμοστεί με βάση τις ειδικές απαιτήσεις τους. Ο κ. Γεωργούλας κατήγγειλε ότι σε παλαιότερη περίπτωση, όταν είχαν μεταφερθεί από το Σκαραμαγκά οι 31 νοσηλευόμενοι, οχτώ εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους τον πρώτο μήνα μετά τη μεταστέγαση.

επιστήμονες

«Οι λένε ότι στα παιδιά με αυτισμό δεν επιτρέπεται ούτε η αλλαγή χρώματος στον τοίχο, και μετά από 30 χρόνια τους άλλαξαν χώρο και να τους πάνε σε χώρους που θυμίζουν μπουντρούμια. Θέλουν να επιστρέψουν στο ίδρυμα (Σκαραμαγκά), έχουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στους νέους χώρους για ολιγοήμερη νοσηλεία και θα επιστρέψουν» τόνισε.

Μεγάλο χτύπημα στα παράνομα «φρουτάκια» από την ΕΛ.ΑΣ

υπουργό Εργασίας

δημόσιο

Όπως κατήγγειλε δε ο κ. Γεωργούλας όταν αντιδρούν τους δένουν με ιμάντα από το πόδι ή το χέρι ή κάνουν χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων χωρίς μέτρο. «Τα πέταξαν σαν σκουπίδια σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες και επικίνδυνες. Σε αυτούς τους χώρους πρέπει να ζήσουν τα παιδιά μας την υπόλοιπη ζωή τους…» τόνισε ακόμα. Επιπλέον, ο Γιώργος Γεωργούλας, σε συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια , αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι από τη στιγμή που οι οικείοι τους είναι τρόφιμα σε ίδρυμα έχει εκχωρηθεί και η κηδεμονία τους στο .

Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρέμβει, κάνοντας λόγο για «διεθνή πρωτόκολλα και γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, όπου ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα». Ο πρόεδρος του συλλόγου «Οικογένεια» κατέθεσε εξώδικο, που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Στην απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας προτρέπει να μην ταράζεται η ηρεμία των «φιλοξενούμενων»/ τροφίμων. «Η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων, που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται «τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών» στις οποίες «ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης». «Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν» σημειώνει το υπουργείο.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά που φιλοξενούνταν οι 30 άνθρωποι βρισκόταν εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων.

Οι αναρχικοί έφτασαν μέχρι το δωμάτιο του Γιατζόγλου!

Σκληρή ανακοίνωση από ΟΝΝΕΔ

«Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο» σημειώνει από πλευράς της η ΟΝΝΕΔ, αναφερόμενη στην υπόθεση. «Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, το 2009, η φοιτητική εστία που είχε χτιστεί στον Σκαραμαγκά μετατράπηκε σε θεραπευτήριο για άτομα με αυτισμό. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις ελλείψεις στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, κανείς, από καμία κυβέρνηση, δεν τόλμησε να καταργήσει αυτή τη δομή. Μέχρι που φτάσαμε στο 2018, για να έρθει η Αριστερά του ανθρωπισμού και της ευαισθησίας να εκδιώξει τα άτομα με αυτισμό για να αξιοποιήσει το κτήριο το ΤΑΙΠΕΔ. Και λέμε "να εκδιώξει", διότι δεν μερίμνησε για τη μεταφορά τους σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας, αλλά τα εγκατέλειψε στο Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής και σε άλλες απολύτως ακατάλληλες μονάδες» σημειώνει η ΟΝΝΕΔ.