Σήμερα oι εξετάσεις για το πιστοποιητικό Ελληνικής ιθαγένειας, σε επτά πόλεις της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
Στις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.465 άτομα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι αλβανικής καταγωγής, ωστόσο εξετάσεις θα δώσουν επίσης άνθρωποι από τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και λίγοι από το Πακιστάν και την Ινδία. Υπάρχουν ακόμη και ελάχιστοι από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ως προς την επάρκεια της ελληνικής γλώσσας μέσα από την κατανόηση κειμένου, αλλά και την παραγωγή γραπτού λόγου, η διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν μπορεί να ξεπερνά την μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια, θα κληθούν να απαντήσουν και πάλι γραπτώς σε ερωτήσεις που αφορούν θέματα ιστορίας πολιτικών θεσμών, γεωγραφίας και πολιτισμού, εξέταση η οποία επίσης θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Οι ερωτήσεις αυτές θα επιλεγούν από μια τράπεζα θεμάτων που περιέχει συνολικά 300 ερωτήσεις, οι απαντήσεις για τις οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί προ διμήνου. Στο τέλος των εξετάσεων οι υποψήφιοι ανά δύο θα κληθούν να εξεταστούν στην παραγωγή λόγου προφορικά.
Καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα για την απόδοση ιθαγένειας, από πολλούς θεωρήθηκε ότι ο χρόνος προετοιμασίας είναι περιορισμένος, οπότε προτίμησαν να δώσουν εξετάσεις την επόμενη φορά, τον Νοέμβριο σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας αποδίδει στον δισταγμό της πρώτης φοράς τη χαμηλή σχετικά συμμετοχή, δεδομένου ότι εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις πολιτογράφησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσες από αυτές τις αιτήσεις που εκκρεμούν επί χρόνια είναι ενεργές, με την έννοια ότι υπάρχει ακόμη το σχετικό ενδιαφέρον.
Η πλειονότητα όσων έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις είναι άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ή κάποιοι έχουν παντρευτεί με Ελληνα πολίτη και έχουν κάνει οικογένεια.