Στη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου της χώρας μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση προχωρά η κυβέρνηση κυρώνοντας με νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στην ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ειδικά σε βάρος ανηλίκων, ενώ παράλληλα επανεξέταση, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης, το πλαίσιο των ποινών για τους δράστες αυτών των επαχθών εγκλημάτων.
Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ελληνικό #MeToo απασχολούν τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, τα οποία σχεδιάζουν βαθιές «τομές» στην ισχύουσα νομοθεσία.
Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, την κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για «την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας», καθώς και την κύρωση της σύστασης 206, οι οποίες αναγνωρίζουν «τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας»> Μάλιστα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ότι πρόκειται για μια «σημαντική θεσμική συμβολή της πολιτείας που έμενε ανενεργή και τώρα γίνεται πράξη».
Η σύμβαση αυτή έπρεπε να είχε επικυρωθεί από τη χώρα μας έως 21η Δεκεμβρίου 2020, κάτι όμως που δεν έγινε και το αναγνώρισε δημοσίως ο Πρωθυπουργός.
Η Διεθνές αυτή Σύμβαση είναι απόρροια της πληθώρας των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση βίας σε εργασιακούς χώρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υιοθετήθηκε από τη ΔΟΕ στις 21 Ιουνίου 2019 κατά την 108η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη της κυρίας Παναγιώτας Πετρόγλου, δικηγόρου και μέλους του Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εν λόγω σύμβαση καλύπτει περιστατικά βίας και παρενόχλησης, όχι μόνο στους χώρο εργασίας αυτούς καθ’ εαυτούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, αλλά και σε κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζεται με την εργασία, και συγκεκριμένα: α) στους χώρους πληρωμής, στους χώρους διαλείμματος, στις τουαλέτες, στα ντους, στα αποδυτήρια, β) κατά τη διάρκεια ταξιδιών για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης εκδηλώσεων ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, γ) στο πλαίσιο (ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής) επικοινωνίας σχετιζόμενης με την εργασία, δ) σε χώρους διαμονής που προσφέρονται από τον εργοδότη και ε) κατά τη μετάβαση στην εργασία και την αποχώρηση από αυτήν. Για τον λόγο άλλωστε αυτό επελέγη ο όρος «στον κόσμο της εργασίας» αντί του όρου «στην εργασία».
Όπως αναφέρεται στη μελέτη της κυρίας Πετρόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου» (τόμος 79, σελ. 993), η σύμβαση 190 είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον διότι αποτελεί την πρώτη Διεθνή σύμβαση που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και, δεύτερον, διότι αναγνωρίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Αναγνωρίζει επίσης για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας, ενώ με τη Διεθνή Σύσταση 206 προβλέπονται μέτρα για την αποφυγή τους, όπως άδεια για τα θύματα και ελαστικές διευθετήσεις εργασίας.
Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, 21 χώρες είχαν υποβάλει την εν λόγω σύμβαση καθώς και τη σύσταση 206 στα εθνικά τους κοινοβούλια, όχι όμως η Ελλάδα, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τώρα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.