Σεισμός στη Φλώρινα: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι

 
Σεισμός στη Φλώρινα: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ενημερώθηκε: 10/01/22 - 10:10

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ευθ. Λέκκας: Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ως πρός την εξέλιξη του χθεσινοβραδινού σεισμού μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρχτερ στη Φλώρινα.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

«Οι δονήσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες», προειδοποιεί ο Τσελέντης

Σε προειδοποίηση για τον σεισμό στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, προχώρησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Σχολιάζοντας την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Παράλληλα προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.»