Σεισμός: Ποιες είναι οι πραγματικές πιθανότητες για ένα μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

 
Σεισμός: Ποιες είναι οι πραγματικές πιθανότητες για ένα μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 08/01/18 - 16:36

Σεισμός: Ανησυχία έχει ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τις συνεχείς επισκέψεις του Εγκέλαδου με σεισμικές δονήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για έναν ισχυρό σεισμό, καθώς πρόσφατες είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις σεισμολόγων πως επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα.

Ρίχτερ

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 , που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

ΝΕΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΤΑΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

σεισμολόγο

Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη.

Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε “Δρακάτος”, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».