Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, για τους σεισμούς που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου. Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ήταν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην Σαντορίνη, εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού.
Νέος σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης (6/2) ανοιχτά της Αμοργού
Η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερά πυκνή, καθώς μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε και μέσα στη νύχτα. Τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.
Τα 3 σενάρια που εξετάζονται
Στα 3 σενάρια που εξετάζονται για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει η σεισμική ακολουθία με την ίδια ένταση σε ένα διάστημα της τάξεως μερικών εβδομάδων και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Σε αυτό το σενάριο ο ίδιος σημείωσε ότι παροδικά μπορεί να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4.8 ή 5 βαθμών.της κλίμακας Ρίχτερ.
Σχετικά με τον χθεσινό σεισμό των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δήλωσε πως «δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους. Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή το δεύτερο δηλαδή σενάριο δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες». Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βλάβες σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι.
«Θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό κάτω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί. «Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτιρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτιρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις», δήλωσε ενδεικτικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το σενάριο «ακραίο» και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.
Ο κ. Λέκκας, ανέφερε πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα αλλά πρέπει να έχουν τη γενική εικόνα την οποία ακόμα δεν έχουν ακόμα και γι' αυτό οι δύο αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν από κοινού.
«Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της νόμους, τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της χαρακτηριστικά», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε πλήρως την εξέλιξη του φαινομένου», πρόσθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε πως αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να «τροφοδοτήσουμε τους υπεύθυνους φορείς με την απαραίτητη πληροφόρηση έτσι ώστε να διαχειριστούμε και το τουριστικό ρεύμα.»
Ερωτηθείς για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ήδη ετοιμάζονται επιχειρησιακά σχέδια για την σχετική οργάνωση που περιλαμβάνουν και το τουριστικό ρεύμα.
«Δεν υπάρχει θέμα διέγερσης ηφαιστειακής δραστηριότητας»
Αναφορικά με τα ηφαίστεια, διευκρίνισε πως η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως δεν υπάρχει θέμα διέγερσης ηφαιστειακής δραστηριότητας γιατί δεν υπάρχει συσχέτιση.
Πάνω από 8.000 άνθρωποι έφυγαν με πλοίο – Νέες καραβιές
Μπορεί οι σεισμολόγοι να αφήνουν ένα «παράθυρο» ανοιχτό για σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, όμως η επίμονη σεισμική δραστηριότητα ωθεί ολοένα και περισσότερους κατοίκους στην απόφαση να φύγουν από τη Σαντορίνη.
Χαρακτηριστικές οι εικόνες που καταγράφηκαν -για μια ακόμη φορά- το απόγευμα της Πέμπτης (06/02/2025), στο λιμάνι της Σαντορίνης, με κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους να φεύγουν από το νησί με παιδιά, κατοικίδια και βαλίτσες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού, από τη Σαντορίνη, με το πλοίο των 15.45 αναχώρησαν 600 επιβάτες και 178 ΙΧ. Τα συνολικά στοιχεία, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι μόνο με πλοίο από τη Σαντορίνη έχουν αναχωρήσει 8.140 άνθρωποι (!) και 1.554 οχήματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας - Στο νησί την Παρασκευή ο Μητσοτάκης
Σημειώνεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί αναμένεται να μεταβούν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στη Σαντορίνη έφτασαν οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Παράλληλα, δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 7.700 σεισμοί σε Σαντορίνη-Αμοργό - Αυξάνεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων
Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζεται πως πάνω από 7.700 σεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι κυρίως στη Σαντορίνη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων.