Σε Τσακαλώτου - Κονιόρδου πετά το μπαλάκι η Μ. Ζορμπά για την τύχη των Μνημείων που πέρασαν στο Υπερταμείο

 
Σε Τσακαλώτου - Κονιόρδου πετά το μπαλάκι η Μ. Ζορμπά για την τύχη των Μνημείων που πέρασαν στο Υπερταμείο

Ενημερώθηκε: 21/09/18 - 09:24

Την καταγγελία ότι όλα τα μνημεία της χώρας «πέρασαν» στο υπερταμείο, και άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκποιηθούν ή να παραχωρηθούν, έκανε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ανάμεσα σε αυτά η Κνωσσός, το Μουσείο Ηρακλείου, εκκλησίες κ.ά.

Σύμφωνα με την καταγγελία: «Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, ο ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ. Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου όσο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, και άλλα, όπως το Εθνικό Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης». Και τονίζει για μία ακόμα φορά ότι «τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα».

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού προχώρησαν σε διευκρινιστικές ανακοινώσεις, οι οποίες όμως γεννούν περισσότερα ερωτήματα, αφού αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του Δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου) και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση». Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι θα διευκρινίζεται ποια από τα ακίνητα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

Υπ. Πολιτισμού: Σε Τσακαλώτου - Κονιόρδου πετά το μπαλάκι η Μ. Ζορμπά

Ως «φασαρία για το τίποτα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο ΘΕΜΑ 104,6 το σάλο που δημιουργήθηκε από την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν προς αξιοποίηση στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.

«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστικής κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.