Απίστευτη η ρύπανση της θάλασσας γύρω από την Αττική με την πετρελαιοκηλίδα από το «Αγία Ζώνη» να έχει φτάσει πλέον στο Ελληνικό και τη Γλυφάδα!
Το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργούσε η πετρελαιοκηλίδα μετά το ναυάγιο του πλοίου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν αναμενόμενο παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση αντιμετώπιση του.
Το μεσημέρι της Τετάρτης η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη 2η Mαρίνα Γλυφάδας!
Προς το παρόν η παραλία της Γλυφάδας είναι καθαρή και δεν φαίνεται να διατρέχει ακόμα κάποιο κίνδυνο.
Ωστόσο, είναι ήδη σε ετοιμότητα σκάφος που έχει ένα πλωτό φράγμα, αντιρρυπαντικό υλικό, απόχη, σακούλες απορριμμάτων και ειδικές απορροφητικές πετσέτες.
Νωρίτερα η ρύπανση ήταν ορατή στις ακτές του Ελληνικού, όταν λουόμενοι είδαν μεγάλες κηλίδες πετρελαίου να εμφανίζονται στις ακτές του Αγίου Κοσμά.
Ο δήμος Σαλαμίνας θα στραφεί δικαστικά
Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι ο δήμος θα στραφεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
Εξέφρασε φόβους ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».
Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό».
SOS από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά
Την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών για την πετρελαιοκηλίδα που μολύνει τον Σαρωνικό και ολόκληρη την ακτογραμμή εξέφρασε σήμερα και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο γγ του υπουργείου έκανε λόγο για μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, ωστόσο παρατήρησε ότι η αντιμετώπισή του είναι επαρκής και η κινητοποίηση άμεση.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Από την πλευρά της, η εταιρία υποστηρίζει ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλοο και πως η διαρροή καυσίμων έχει σταματήσει.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία εκφράζει τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας και σημειώνει:
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.
Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.
«Η "υποψία" που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας
Εν τω μεταξύ, μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, τη ρύπανση που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα.
Έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων των εταιρειών, ο γγ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.
Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις στις ακτές είναι επαρκείς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα.
Τόνισε ακόμη ότι, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ για να ελέγχει την όλη επιχείρηση και τις ενέργειες και των ιδιωτών.
Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος.
Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: