Την ώρα που η Ελλάδα έδινε μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Τουρκίας, ο ΟΗΕ επέλεξε την ίδια στιγμή και ενω είχε καθυστερήσει για μήνες από τον περασμένο Φεβρουάριο να προχβρήσει στην πρωτοκόληση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού:
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επικύρωσε την Πέμπτη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».
Η συμφωνία "έχει καταχωριστεί στη Γραμματεία, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο τονιζοντας οτι το πιστοποιητικό εγγραφής έχει ημερομηνία την Τετάρτη.
"Κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε Μέλος των Ηνωμένων Εθνών μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος Χάρτη καταχωρείται το συντομότερο δυνατόν στη Γραμματεία και δημοσιεύεται από αυτήν", αναφερει το άρθρο 102, οπως μεταδιδει το Ανατολού.
H αντίδραση της Αθήνας
Οπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα:
«Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ.
»H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.
»Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
»Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».