Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της Δημόσιας Υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα, κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ανάγκη να καλύπτει και την περίοδο της σημερινής Κυβέρνησης και επισημαίνουν τις κομματικές σκοπιμότητες που υπηρετεί αντίστοιχη πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών, τονίζοντας: «Μετά από δύο και πλέον έτη στην Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει μια πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το χώρο της Δημόσιας Υγείας, όχι από ενδιαφέρον για τα ανωτέρω ζητήματα, αλλά από την ανάγκη ενός πολιτικού αντιπερισπασμού: χρησιμοποιεί τις Εξεταστικές Επιτροπές σαν το μοναδικό «αντίμετρο», που μπορεί να προσφέρει προς την κοινή γνώμη έναντι των ατέλειωτων μέτρων περικοπών συντάξεων και εν γένει εισοδημάτων που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα. Την μικροπολιτική αυτή υστεροβουλία αποκαλύπτει το ίδιο το περιεχόμενο και της ως άνω πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής που αφαιρεί από το πεδίο της διερεύνησης τόσο την περίοδο της παρούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και άλλες περιόδους, ευαίσθητες για νυν κυβερνητικά στελέχη ερχόμενα από το παρελθόν».
Αναφερόμενοι στην προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αφήσει εκτός ελέγχου την περίοδο της δικής τους Κυβέρνησης, τονίζουν: «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο (2) τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος. Όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν επίσης ότι: «Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του».
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του , καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ’ όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 – σήμερα)… Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία επισημαίνουν πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν αναφορικά:
Α) Με τη φαρμακευτική δαπάνη.
Β) Με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος.
Γ) Με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δ) Με τα δημόσια νοσοκομεία.
Ε) Με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ – ΕΕΣ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ».
Στ) Με τους ιδιώτες παρόχους.
Z) Με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία από Μητσοτάκη
Ενημερώθηκε: 06/04/17 - 16:47