Για το παρασκήνιο της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ρωτήθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Και εγώ το άκουσα λίγες ώρες πριν (σ.σ. προ της ομιλίας Τσίπρα). Ερωτήθηκα αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου στη Βουλή και είπα “βεβαίως όχι”».
Ερωτηθείσα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, τι θα απαντούσε σε μια τέτοια πρόταση, η Αθηνά Λινού είπε ότι «είναι πολύ υποθετικό. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή “καιγόμαστε” με τον κορωνοϊό και το πώς θα εφαρμόσουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα. Νομίζω ότι αυτό (σ.σ. αυτή η συζήτηση) είναι για το μέλλον». Αμέσως μετά, η καθηγήτρια ερωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι δεν είναι ικανός ο κ. Κικίλιας για τη θέση και σημείωσε: «Ο κ. Κικίλιας πρέπει να υπήρξε μαθητής μου. Την περίοδο που ήταν φοιτητής προφανώς παρακολούθησε και μαθήματά μου. Γιατί να έχω αντίρρηση;»
Λινού: Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή… του παγόβουνου
Στη συνέχεια, η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στην απειλητική «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα. Το lockdown δεν είναι το πραγματικό lockdown που εννοούμε οι επιστήμονες. Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι και βγαίνω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, φάρμακα και σούπερ μάρκετ. Αν μπορώ, μάλιστα, χρησιμοποιώ υπηρεσία ντελίβερι για το σούπερ μάρκετ» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά σχολεία και το «ντιμπέιτ» για το αν πρέπει να κλείσουν η καθηγήτρια είπε:
«Δεν ξέρω. Θα ήθελα να δω πρώτα μια τυχαιοποιημένη μελέτη. Να πάρω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα παιδάκια της χώρας, για να δω αν νοσούν ή όχι. Υπήρξε μια μελέτη στο Science στις 6 του μηνός που μπορεί να αλλάξει πολλά. Είχαν πάρει αίμα από παιδάκια προ κορωνοϊού και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα στους κορωνοϊούς πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες.[…]Με αυτό μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και να μη χρειάζεται να κλείσουμε τα σχολεία»
Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμησή της για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και την εικόνα της για τη Θεσσαλονίκη:
«Οταν μιλάμε για εκθετικές αλλαγές σημαίνει ότι μπορεί να δούμε τα κρούσματα να πέσουν ραγδαία και να τα καταφέρουμε σε δυο εβδομάδες. Στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είχαμε πιστέψει ότι δεν έχουμε κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ. Πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα και να είναι δύσκολο να πέσουν.»
Επέμεινε για άλλη φορά για την χρησιμότητα των τεστ και για το γεγονός ότι πρέπει να συνταγογραφούνται από τα δημόσια ταμεία.
“Για αυτό χρειάζονται πολλά τεστ. Και καθυστερήσανε τα τεστ και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας” είπε χαρακτηριστικά.