Πόρος: Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της νεκροψίας – νεκροτομής των θυμάτων του ελικοπτέρου που έπεσε στον Γαλατά δώθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε στο δελτίο ειδήσεων του Open ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, ο 57χρονος Έλληνας χειριστής και πατέρας τριών παιδιών, πέθανε από κακώσεις που έφερε στον θώρακα και στο πρόσωπο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και επήλθε από τη σφοδρή πρόσκρουση του ελικοπτέρου με τη θάλασσα.
Ο δεύτερος επιβάτης, ο 56χρονος Ρώσος επιχειρηματίας, Μιχαήλ Αμπράμοφ, έφερε κακώσεις στα πόδια, στο κεφάλι και στον θώρακα. Ως αιτία θανάτου αναφέρεται από τους ιατροδικαστές η πρόκληση κακώσεων, ενώ και αυτός ο θάνατος χαρακτηρίζεται ακαριαίος.
Ο τρίτος επιβαίνων και επίσης Ρώσος, ηλικίας 24 ετών, είναι ο μόνος ο οποίος μετά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου με το νερό, πρόλαβε να πάρει αναπνοή. Ο θάνατός του επήλθε λίγα δευτερόλεπτα αφότου άρχισε να βυθίζεται στη θάλασσα το ελικόπτερο. Και σε αυτό οι ιατροδικαστές εντόπισαν κακώσεις στο κεφάλι, στα χέρια και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος.
Εικονική αναπαράσταση της τραγωδίας - Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV έγινε εικονική αναπαράσταση της τραγωδίας η οποία και έριξε φως στα αίτια του δυστυχήματος.
Στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων υπήρξε εικονική αναπαράσταση του δυστυχήματος και φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο το ελικόπτερο άγγιξε τα καλώδια της ΔΕΗ και εν συνεχεία έπεσε στη θάλασσα.
Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η άποψη ειδικών για τις πιθανές αιτίες του συμβάντος ενώ αποκαλύπτεται πως τουλάχιστον πέντε στα δέκα ελικοδρόμια που χρησιμοποιούνται από ειδικές εταιρείες για τη μεταφορά ιδιωτών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες.
Ο τρόπος με τον όποιο έγιναν όλα, τα ευρήματα και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έγιναν άθελα τους μάρτυρες της απίστευτης τραγωδίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο και τους λόγους της συντριβή.
«Είναι πολύ νωρίς να σας πω οποιεσδήποτε εικασίες μπορεί να έχει κάποιος σε υποθετικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις από τη διερευνητική διαδικασία ως οφείλουμε να κάνουμε σύμφωνα με τον νόμο και τα θεσμικά κείμενα» λέει στο Open TV και τον Δημήτρη Φρέσκο ο Αντώνιος Αθανασίου, Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων.
Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας
Τα σενάρια που εξετάζουν τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων είναι δύο. Το πρώτο είναι αυτό της μηχανικής βλάβης. Δηλαδή να έκανε «κράτει» ο κινητήρας. Να μην μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ισχύ για να απογειωθεί το ελικόπτερο.
Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζονται με προσοχή οι μαρτυρίες που κάνουν λόγο για ύπαρξη καπνού αμέσως μετά την απογείωσή του και πριν την πρόσκρουση με τα καλώδια της ΔΕΗ. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό του ανθρώπινου λάθους. Παρά το γεγονός ότι ο χειριστής ήταν πολύπειρος με χιλιάδες ώρες πτήσης δεν αποκλείεται σύμφωνα με τους ειδικούς να υπέπεσε στο λάθος.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως από το 2018 είχε επισημανθεί ο κίνδυνος πρόκλησης δυστυχήματος από την ύπαρξη καλωδίων σε μεγάλο ύψος χωρίς ανακλαστήρες, δίπλα στο χώρο προσγείωσης ελικοπτέρων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων ανέφερε στον Δημήτρη Φρέσκο ότι «υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο -και μπορώ να σας πω ότι έχει εκδοθεί τον 5ο του 2018- με θέμα «Σήμανση καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Πόρου. Το έγγραφο γράφει σε μια παράγραφό του: «τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος στις πτήσεις ελικοπτέρων. Έχει παραλειφθεί από αυτούς. Από την έρευνα την οποία κάνω μέχρι τώρα στα αρχεία, δεν έχω βρει τέτοια απάντηση».
Ο συντάκτης του εγγράφου που κοινοποιήθηκε πριν από 15 μήνες ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και το γραφείο του τότε υπουργού μεταφορών Χρήστου Σπίρζη είναι,ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής Αθανάσιος Μπίνης.
«Πετάξαμε πάνω από την περιοχή και δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να διακρίνω τα καλώδια αν έχεις και λίγο κόντρα τον ήλιο. Τα καλώδια είναι σε ύψος περίπου 50 m , είδα τον κίνδυνο και όταν γύρισα παρότι ο ρόλος της επιτροπής δεν είναι αυτός θεώρησα ότι δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια στον κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάλεσα τον αρμόδιο υπάλληλο διεύθυνσης δικτύου μίλησα μαζί του το είπα ποιος είμαι και τι κάνω και συνέταξα ένα έγγραφο με φωτογραφίες και χάρτες και επεσήμανα ότι αποτελεί δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Μέσα σε παρένθεση μάλιστα έγγραφα (Πρόσκρουση ελικοπτέρου) και τους καλούσα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης ,την τοποθέτηση δηλαδή ανακλαστήρων στα καλώδια» πρόσθεσε.
Ανεξέλεγκτα «ελικοδρόμια» σε όλη τη χώρα
Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως το 70% των χώρων που προσγειώνονται ελικόπτερα δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την καταλληλότητα τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ΥΠΑ αποτελούταν μη αδειοδοτημένα πεδία προσγείωσης και σύμφωνα με το νόμο η χρήση τους επιτρέπεται αποκλείστηκα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και όχι για δημόσιες μεταφορές.
Πόρος: Ο γιος του πιλότου μιλά για τον αδικοχαμένο πατέρα του (video)
Ο Γρηγόρης Καρυστινός, γιος του αδικοχαμένου πιλότου που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε στον Πόρο μίλησε στον Alpha και αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα του. Ποια είναι η τραγική ειρωνεία στην οποία αναφέρθηκε το παλικάρι γεμάτο παράπονο.
«Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας καταπληκτικός πατέρας και ήμουν τυχερός που τον έζησα», δήλωσε συγκινημένος ο γιος του άτυχου πιλότου που έχασε τη ζωή του χθες όταν το ελικόπτερο χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έπεσε στη θάλασσα στον Πόρο.
«Μακάρι να γίνω και εγώ έστω το μισό από τον πατέρα μου άξιος, και ελπίζω οι πιλότοι μας γενικότερα να έχουν καλύτερη τύχη στις πτήσεις τους. Σαν αετό τον θυμόμαστε, σαν αετός έφυγε, πάντα θα τον αγαπάμε πάντα θα τον έχουμε στην καρδιά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δευτερότοκος γιος του Νίκου Καρυστινού.
«Μας έστειλε πέντε φωτογραφίες πριν απογειωθεί»
Ο γιος του άτυχου πιλότου αναφέρθηκε στις φωτογραφίες που τους έστειλε προτού απογειωθεί με το ελικόπτερο, κάτι που το έκανε για πρώτη φορά.
“Ήταν από τους πιο έμπειρους γιατί έχει 6.500 ώρες πτήσης σε ελικόπτερο. Το σημείο το οποίο χτύπησε το γνώριζε πάρα πολύ καλά και πολλές φορές μας είχε μιλήσει γιατί όταν πήγαινε, γενικά όταν απογειωνόταν και προσγειωνόταν κάπου μας έπαιρνε τηλέφωνο. Πέντε λεπτά πριν φύγει, λες και το γνώριζε ο άνθρωπος, μας έστειλε πέντε φωτογραφίες, κάτι που δεν το έχει ξανακάνει ποτέ ξανά. Φωτογραφίες για να τον έχουμε να τον θυμόμαστε χαμογελαστό λίγο πριν απογειωθεί”.
Τραγική ειρωνεία: «Επιβίωσε από τα Ίμια»
Συγκλονίζει ο Γρηγόρης Καρυστινός που αναφέρθηκε στην παρουσία του πατέρα του στα Ίμια και το “παράπονο” για τον θάνατό του.
«Μετά από 35 χρόνια στον αέρα κατάφερε να επιβιώσει από τα Ίμια, ήταν το ελικόπτερο που βρισκόταν πίσω από το ελικόπτερο που έπεσε, ήταν το “Bell 205” που βρισκόταν από πίσω, ήταν συγκυβερνήτης μέσα. Έζησε τόσα τραγικά και τόσα επικίνδυνα και κατάφερε και επιβίωσε και να πεθάνει τρεις μήνες που ήταν στην ιδιωτική αεροπορία, στην ΥΠΑ».
Συγκλονιστικό το προαίσθημα του πιλότου
Ο Γρηγόρης Καρυστινός αποκαλύπτει πως ο πατέρας του είχε πολλές φορές εκφράσει φόβο για το συγκεκριμένο άτυπο ελικοδρόμιο αλλά και τα καλώδια της ΔΕΗ, με ένα συγκλονιστικό προαίσθημα ότι θα συμβεί κάποιο φοβερό προαίσθημα.
«Γενικότερα το γνώριζε το σημείο και σε πολλές συζητήσεις που είχαμε κάνει, μας έλεγε ότι “αυτά τα καλώδια εκεί στον Πόρο κάθε φορά που περνάω, κάθε φορά με ανατριχιάζουν”. Και αυτά ήταν τα μοιραία καλώδια που του στοίχησαν τη ζωή. Το ελικοδρόμιο είναι ένα χωράφι. Δεν υπάρχει ούτε σήμανση, δεν υπάρχει τίποτα. Και πόσες φορές μου έλεγε ότι είναι επικίνδυνο, δεν τηρεί τίποτα από όλα αυτά που θα έπρεπε να τηρούσε».