Πολυμελές κλιμάκιο της Europol αναμένεται να φτάσει στις 20 Αυγούστου στην Ελλάδα προκειμένου, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., να διεξαχθούν έρευνες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για άτομα που ενδέχεται να σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ηδη στην Europol υπάρχει η υποψία ότι ισλαμιστές διέρχονται από τη χώρα μας μαζί με τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. «Χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των μεταναστών για να μετακινούνται εντός και εκτός της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη», είχε δηλώσει τη 12η Μαΐου ο Αγγλος επικεφαλής της υπηρεσίας αναφερόμενος εμμέσως στις διελεύσεις –μέσω Ελλάδας– καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Γαλλία και στο Βέλγιο.
Επίσης οι γαλλικές αρχές, από το Νοέμβρη του 2015, κατέθεσαν επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές υπηρεσίες σχετικά με αλλοδαπούς που καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές στις λεγόμενες πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το κλιμάκιο της Europol αποτελείται από εξειδικευμένους στην ισλαμική τρομοκρατία αξιωματικούς, που θα ερευνήσουν από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν μπει και άτομα ύποπτα για εμπλοκή με την ISIS.
Πρόκειται για ομάδα περίπου 50 αστυνομικών ειδικευμένων σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετάσχουν και Ελληνες αξιωματικοί.
Από ελληνικής πλευράς στην ομάδα θα μετάσχουν άνδρες από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Θα «αναπτυχθούν», όχι στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου, όπου άλλωστε ήδη από την άνοιξη εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, του Frontex και του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) διενεργούν ελέγχους, αλλά σττα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
Μιλώντας στην «Καθημερινή» καλά ενημερωμένη πηγή, εξήγηε ότι αυτοί οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και θα πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας των αλλοδαπών που διαμένουν σ' αυτά. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Εuropol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.
Στη «μαύρη» λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις-δορυφόρους του πάνω από 5.000 - 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. «Η αναζήτηση στους αναλυτικούς φακέλους εργασίας της Europol απαιτεί ειδικούς κωδικούς-κλειδιά, τους οποίους δεν διαθέτουμε. Εχουμε πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), το αντίστοιχο αρχείο της Interpol και την Εθνική Βάση Δεδομένων, όχι όμως και στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ της Europol. Γι' αυτό, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μια task force που θα αναλάβει τον έλεγχο των αλλοδαπών που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της χώρας», δήλωσε σχετικά αρμόδιος ελληνας αξιωματούχος. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι στην ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που –μετά το κλείσιμο των συνόρων– διαβιούν επί μακρόν και υπό κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα νέα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη - Σε ύφεση σε Εύβοια, Κεφαλλονιά
«Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν δείχνει να σέβεται την ιστορία του κόμματος»