Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.
Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.
Συντηρεί την ένταση η Τουρκία
Ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ.
Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, σημειώνοντας πως και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην ίδια περιοχή στο παρελθόν.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως «η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου.
Το επιχείρημα ότι ένα νησί με 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία και 580 χιλιομέτρων από την Ελλάδα μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι ούτε λογικό αλλά ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, απορρίπτουμε ως αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».