Ποιος είναι ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης που κάνει απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή του;

 
toxovolos-giannis-mixailidis

Ενημερώθηκε: 29/07/22 - 09:52

Ποιος είναι ο 33χρονος Γιάννης Μιχαηλδης -που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011- καταδικασμένος για ληστείες τραπεζών, που έχει εκτίσει το προβλεπόμενο από τον νόμο διάστημα ποινής και με απεργία πείνας διεκδικεί την υπό όρους σύννομη αποφυλάκισή του;

Ο «Τοξοβόλος»

Έγινε γνωστός ως “τοξοβόλος” κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας το Φεβρουάριο του 2011. Η φωτογραφία που τον δείχνει να έχει στρέψει το τόξο του προς τη Βουλή έκανε το γύρο του κόσμου. Μετά το περιστατικό είχε συλληφθεί και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Υποστήριξε ότι το τόξο είναι ψεύτικο.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, στις 28 Φεβρουαρίου 2011 ανερτήθη στο Indymedia ένα κείμενο το οποίο φέρεται να έγραψε ο ίδιος. “Έφτασαν μέχρι το σημείο να τοποθετήσουν εντός εισαγωγικών έκφραση που ποτέ δεν διατύπωσα, ότι δηλαδή «εγώ δεν ήθελα να χτυπήσω κανέναν…». Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να αντιστρέψω τη διαδικασία της απολογίας μου, δηλώνοντας αντίπαλος του κράτους, περήφανος για την πράξη μου να στοχοποιήσω τη βουλή, και ότι το ιστορικό των συλλήψεών μου με τιμάει, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την πρόθεση, αλλά και τη δυνατότητα που είχα να σκοτώσω μπάτσο με το τόξο (!), αρνήθηκα φυσικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί ήταν όντως αδύνατο, και δεν αναφέρθηκα στις ευρύτερες προθέσεις μου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Δεν είμαι οικολόγος φίλα προσκείμενος στις αντιεξουσιαστικές ιδέες, είμαι ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ που δραστηριοποιούμαι ΚΑΙ σε σχέση με το βιασμό της φύσης από τον πολιτισμό της κρατιστικής καπιταλιστικής κοινωνίας”, ξεκαθάριζε. Βέβαια δε δίσταζε να παραδεχθεί στο κείμενό του ότι “σε σχέση με την πρόθεση της δολοφονίας μπάτσου, φυσικά δεν είμαι αξιακά αντίθετος σε κάτι τέτοιο, αλλά θεωρώ ότι σε μία πορεία οπού κανείς δεν είναι έτοιμος γι αυτό, θα κατέληγε σε αιματοχυσία των διαδηλωτών, και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν θα το επέλεγα”.

Η πρώτη σύλληψη το 2006 και η… αριστεία

Γνωστός στις αρχές ήταν από το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές, αθωώθηκε όμως και τις δύο φορές. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι όμως πως υπήρξε αριστούχος μαθητής και μάλιστα λόγω των επιδόσεών του είχε βραβευθεί από την τότε υπουργό Παιδείας, την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου.

Σύμφωνα με τη μητέρα του ο Tοξοβόλος «ήταν αριστούχος μαθητής, με αγάπη για το διάβασμα. Μάλιστα αφού έδωσε πανελλήνιες το 2006 και αρίστευσε βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας και την τότε υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έχει σχεδόν ολοκληρώσει και τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχοντας περάσει επιτυχώς 52 μαθήματα από το σύνολο των 107 μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος. Αυτή τη στιγμή απομένουν 15 μόλις μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου. Έκανε χρήση μάλιστα άνω των 200 εκπαιδευτικών αδειών και δεν προέβη σε καμία έκνομη ενέργεια.

Η ληστεία στο Βελβεντό

Μιχαληλίδης, Ρωμανός, Πολίτης και Μπουρζούκος συνελήφθησαν την 1η Φεβρουαρίου του 2013 στο Βελβεντό της Κοζάνης μετά από καταδίωξη που ξεκίνησε μετά τη διπλή ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και των ΕΛΤΑ.

Εις βάρος του ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών στη διάρκεια συμπλοκής στην περιοχή της Πεύκης, ενώ δικάστηκε και για κατοχή πυρομαχικών. Εις βάρος του επιβλήθηκε, έπειτα από συγχώνευση, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Με πολυσέλιδο κείμενο που δημοσιεύτηκε τότε από τους 4 συλληφθέντες στο Βελβεντό, Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Πολίτης, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος, Γιάννης Μιχαηλίδης που υπέγραφαν ως αναρχικοί κατήγγειλαν ότι στα κεντρικά της αστυνομίας στη Βέροια, τρεις από αυτούς βασανίστηκαν για πολλές ώρες, με τακτικές όπως την κουκούλα, δέσιμο με χειροπέδες πισθάγκωνα και ξύλο. Χαρακτήρισαν τη ληστεία ως συνειδητή επιλογή και σημείωσαν ότι η κίνησή τους δεν είχε στόχο τον προσωπικό πλουτισμό. Βέβαια για τον βασανισμό σημειώνουν ότι δεν είναι θύματα και ότι περίμεναν μια τέτοια μεταχείριση από την αστυνομία.

Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

«Κάθε δικαστής έχει μια θέση σε έναν τάφο»

Το Φεβρουάριο του 2014 εμφανίστηκε στη δίκη για τις ληστείες σε Φιλώτα και Πυργετό, τη συμπλοκή στην Πεύκη και τα ευρήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε Βόλο και Καλλιθέα με απειλές προς τους δικαστές λέγοντας μάλιστα “κάθε δικαστής έχει μια θέση σε έναν τάφο για όσους ανθρώπους έχει θάψει ζωντανούς“. Ανήρτησε μάλιστα τότε και σχετικό κείμενο στο indymedia όπου ανέφερε ότι «η εξουσία ξεπλένει το αίμα με επιφάσεις δικαίου, ανθρωπισμού, επιείκειας ή στη χειρότερη, αναγκαιότητας». Για τη συμμετοχή του στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» το δικαστήριο τον απήλλαξε από την κατηγορία. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών το 2011, όταν το πλήρωμα περιπολικού τον είχε καταδιώξει στην Πεύκη μαζί με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο και για τη διπλή ληστεία τράπεζας που είχε διαπράξει στον Βελβεντό Κοζάνης το 2013. Δικάστηκε επίσης για κατοχή πυρομαχικών που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που είχε μαζί με φίλο του αναρχικό. Εις βάρος του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 20 ετών, την οποία εκτίει.

Η απόδραση

Τον Ιούνιο του 2019, και ενώ κρατείτο στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, ο Μιχαηλίδης απέδρασε -μετά την κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών που λάμβανε προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- και στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε μια ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, ενώ κατηγορήθηκε για αρπαγή και ληστεία εις βάρος αστυνομικού που είχε αποπειραθεί να ελέγξει τους δράστες. Μέσω γεννητικού υλικού που βρέθηκε στο όχημα διαφυγής, διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία στις 29 Αυγούστου του ίδιου έτους στην Ερυμάνθεια Αχαΐας. Επίσης ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δύο αγνώστους που ακινητοποιήσαν με την απειλή όπλου αστυνομικό στην Χαλκιδική την 30ή Δεκεμβρίου 2019

Στις 29 Ιανουαρίου 2020 εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική, στην Αγία Παρασκευή.Μαζί του βρισκόταν η σύντροφός του και η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, εις βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε αρχικά συλληφθεί και ο «Τοξοβόλος», ωστόσο το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο φυλακισμένος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας.

Τον Μάιο, ο Μιχαηλίδης κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας αίτημα αποφυλάκισης, έχοντας συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την υφ’ όρον απόλυσή του, ήτοι την έκτιση του ενός τρίτου της πραγματικής ποινής του. Στις 23 Μαΐου, και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας χαρακτηρίζοντας τη φυλάκισή του ως «επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου σε όσους συνειδητά τάσσονται εναντίον τους».

Το δικαστήριο της Αμφισσας απέρριψε την 20ή Ιουνίου το αίτημά του, με το σκεπτικό ότι απέδρασε το 2019 και επέδειξε παραβατική συμπεριφορά κατά το διάστημα που βρισκόταν εκτός φυλακής. Μέσω των συνηγόρων του, Γιώργου Κακαρνιά και Θεόδωρου Μαντά, άσκησε την ίδια ημέρα (20/6) έφεση, η οποία εκδικάσθηκε τη Δευτέρα, με το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να απορρίπτει το αίτημά του επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου Αμφισσας περί «μη σωφρονισμού» του.

Η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται από τους γιατρούς ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ η υπόθεσή του πυροδοτεί αντιδράσεις στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο και όχι μόνο. «Θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 33χρονου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ