Ποια τα σχέδια ασφαλείας για τη φύλαξη των πανεπιστημίων – Κάμερες στο ΕΜΠ - Τι γίνεται με τα υπόλοιπα

 
xx

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/11/24 - 12:55

Κάμερες πρόκειται να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία στο ΕΜΠ. Το σχέδιο ασφαλείας – φύλαξης του ιδρύματος είναι έτοιμο και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει αρχικά με κονδύλια του ίδιου του ιδρύματος.

Ωστόσο, μόλις ένα στα δύο πανεπιστήμια της χώρας έχει καταθέσει σχέδια ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος 4777 του 2021. Αλλά και αυτά τα σχέδια μένουν στα χαρτιά. Ο κύριος λόγος που είτε δεν έχουν κατατεθεί από το ΑΕΙ, είτε δεν εφαρμόζονται είναι η απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους των ιδρυμάτων και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Σε αυτό πρέπει, κατά περίπτωση, να προστεθεί και το υψηλό κόστος των σχεδίων, με αποτέλεσμα οι ηγεσίες των ΑΕΙ να ζητούν από την πολιτεία να τα χρηματοδοτήσει.

Το ΕΜΠ έχει δρομολογήσει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης και θερμικών καμερών.

Αρχικά θα τοποθετηθούν σε χώρους που είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία του ιδρύματος και όπου θεωρείται ότι είναι εύκολο εξωπανεπιστημιακοί να προκαλέσουν επεισόδια.

Ετσι, με βάση το σχέδιο ασφαλείας του ιδρύματος οι κάμερες θα τοποθετηθούν στις εισόδους – εξόδους κτιρίων στην Πολυτεχνειούπολη και στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, σε βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι για την εγκατάσταση των καμερών θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματος και από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να έχει υποσχεθεί στο ΕΜΠ γενναία, έκτακτη χρηματοδότηση για την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε Πατησίων και Ζωγράφου.

Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα από τον νόμο 4777/2021 να καταρτίσουν και να κοινοποιήσουν στο υπ. Παιδείας και στο συναρμόδιο υπ. Προστασίας του Πολίτη σχέδια ασφαλείας. Για να εγκριθεί ένα σχέδιο από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να προβλέπει εγκατάσταση συναγερμών και καμερών, έστω σε λίγα, αλλά κομβικά σημεία. Επίσης, το σχέδιο πρέπει να προβλέπει πόρτες και σκάλες ασφαλείας και εξόδους διαφυγής.

Παράλληλα, ένα σχέδιο πρέπει να λάβει υπόψη του π.χ. εάν τα κτίρια του ΑΕΙ εκτείνονται σε μεγάλο campus ή το πανεπιστήμιο είναι μικρό, περίκλειστο, με στενούς διαδρόμους και «παγίδες» για όσους εγκλωβιστούν σε αυτό σε περίπτωση κινδύνου. Η κατάρτιση των σχεδίων έχει ανατεθεί από το ίδρυμα σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Βέβαια, παρότι ο νόμος έχει ψηφισθεί το 2021, δεν έχουν καταθέσει όλα τα πανεπιστήμια σχέδια – τουλάχιστον πλήρη. Ετσι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας, μέχρι τώρα σχέδια έχουν καταθέσει το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Οικονομικό Παν. Αθηνών, το Παν. Κρήτης, το Παν. Πατρών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Παν. Αθηνών, το Παν. Δυτικής Αττικής και το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ΑΕΙ που έχουν καταθέσει σχέδια, τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν.

Μόλις ένα στα δύο ΑΕΙ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πλάνο, όπως προβλέπει ο νόμος 4777/2021 – Τα προβλήματα στην υλοποίηση.

Αγκάθι για την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας είναι το υψηλό κόστος τους, και δη σε πανεπιστήμια με μεγάλα campus. Ενδεικτικό είναι το σχέδιο του Γεωπονικού λόγω της έκτασης των χώρων του ΑΕΙ. Το κεντρικό campus του Γεωπονικού καταλαμβάνει έκταση 245.000 τ.μ. μέσα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο κοστολογείται σε 1.558.000 ευρώ (με ΦΠΑ), χωρίς να περιλαμβάνεται το κονδύλι για τις προσλήψεις φυλάκων (37.500 ευρώ τον μήνα). Από το συνολικό ποσό το μεγαλύτερο μέρος (1.300.000 ευρώ) αφορά την περίφραξη των τριών campus του ιδρύματος. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει:

• Ασφάλιση κτιρίων από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το επόμενο πρωί και ύπαρξη κινητών φυλάκων – περιπόλων.

• Υπαρξη σταθερών φυλάκων στις 3 εισόδους.

• Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και θέσπιση διαφορετικών επιπέδων συναγερμού.

Για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο σχεδιασμός κρίνονται απαραίτητες ορισμένες παρεμβάσεις, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση του ΓΠΑ οι εξής παρεμβάσεις: τοποθέτηση επαρκούς φωτισμού και συναγερμών, εγκατάσταση ηλεκτρονικών σημείων ελέγχου εκτέλεσης εργασιών των φυλάκων, εξοπλισμός θυρωρείων – φυλακίων (μεγάφωνο, πυροσβεστήρες, φαρμακείο), λειτουργία ασύρματου συστήματος επικοινωνίας των φυλάκων, εκπαίδευση προσωπικού φύλαξης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ