Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
Παρουσιάστηκε μάλιστα και ένα σποτ, μέσω του οποίου, όπως είπε ο υπουργός, «αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει».
Αυστηροποιείται το πλαίσιο συνεπειών για τον σχολικό εκφοβισμό
- Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
- Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
- Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Κ. Μητσοτάκης για bullying: Να σπάσουμε τη σιωπή – Δεν είναι μαγκιά το ξύλο
Κατά την διάρκεια παρέμβασής του σε συζήτηση για το bullying, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε την παρουσίαση αυτών των πρωτοβουλών εδώ πέρα σε ένα σχολείο παρουσία μαθητών, παρουσία καθηγητών και θέλω ξεκινώντας να ευχαριστήσω το ίδρυμα Ωνάση για την πολύ ευγενική χορηγία την υποστήριξη της επικοινωνιακής καμπάνιας αλλά και την χρηματοδότηση ειδικών επιστημόνων που μας έχουν βοηθήσει να διαμορφώσουμε μία συνολική προσέγγιση σε ένα ζήτημα το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλη έξαρση” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε, υπήρχαν και στη δικιά μας εποχή. Είχαμε κι εμείς φαινόμενα bulling όταν ήμασταν μαθητές στη δική σας ηλικία. Τότε ήτανε περίπου αποδεκτά μέρος της διαδικασίας της εφηβείας και της ενηλικίωσης και δεν μας προβλημάτιζε τότε το τραύμα το οποίο μπορεί ένα τέτοιο περιστατικό να αφήσει σε ένα παιδί και οι γενικότερες ψυχολογικές συνέπειες.
Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση και αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών είναι και η έντασή τους και κυρίως η βία, η πολύ μεγάλη ένταση με την οποία γίνονται προπυλακισμοί και βέβαια η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι ψυχολογική, μπορεί να είναι διαδικτυακή και βέβαια πίσω από το bullying κρύβεται τελικά η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και αυτή είναι που πολύ συχνά βρίσκεται στο επίκεντο του προβλήματος του bullying.
Ερχόμαστε λοιπόν με ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα από όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Απασχολεί όλους μας όχι μόνο την πολιτεία, απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των πολέων. Πρέπει λοιπόν πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο πίσω από το οποίο το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα από όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θήτης. Δεν είναι εύκολο το ξέρω πολύ καλά. Και εμείς θυμάμαι όταν μεγαλώναμε η ιδέα ότι θα πας να καρφώσεις, δεν ήταν εύκολα αποδεκτό μέσα στους κανόνες…
…Θέλω να ζητήσω από όλους και όλες να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει”