Συνεχίζεται η Μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας επίγειες και εναέριες δυνάμεις με την ελπίδα να σβήσουν ολες οι εστίες φωτιάς που το βράδυ ήταν σε ύφεση.
Από τις 6 το πρωί επιχειρούν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο. Επιχειρούν με συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.
Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί της Χίου προς ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Μαστιχόδεντρα
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Να υπενυθμίσουμε ότι τώρα είναι η αρχή της περιοδου συγκομιδής της μαστίχας, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν χωρίς εισόδημα, μιας και δεν πρόλαβαν να συλλέξουν τη φετινή παραγωγή. Δυστυχώς η ζημιά δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, μιας και από τη στιγμή που θα φυτευτεί ένα δέντρο απαιτούνται τουλάχιστον 5 χρόνια μέχρι να δώσει παραγωγή.
Ερώτηση στην Ευρωβουλή
Το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά στη Χίο, η οποία έκαψε χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.