Δίχως να έχει ανακοινωθεί αν επιτεύχθηκε επί της ουσίας πρόοδος, ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Mont Peleran της Ελβετίας
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους ελληνοκυπριακών εφημερίδων, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση, έχοντας ως βάση «το ενοποιημένο έγγραφο» με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού, συναντήθηκαν χθες πρωί και απόγευμα, πριν παρακαθίσουν σε δείπνο που παρέθεσε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, στις 8 το βράδυ, στο Μοντρέ.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του «Φιλελεύθερου» στην Ελβετία, «το ταξίδι εκεί φαίνεται να τελειώνει, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα και συμφωνία επί των κριτηρίων στο εδαφικό».
Πάντως, το αίτημα της τουρκοκυπριακής (τ/κ) πλευράς να ζητήσει καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών, χθες, ερμηνεύθηκε ως δείγμα του ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σ' ένα πολύ κομβικό σημείο, δοθέντος ότι ήταν η τ/κ πλευρά που ζητούσε επίμονα η συζήτηση, για το εδαφικό να πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες το βράδυ, αποσαφήνισε πως «αν πάμε σε μια διάσκεψη με πολλά και σοβαρά θέματα ανοιχτά, τότε οι πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης είναι περιορισμένες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια τη διαδικασία. Και είναι γι' αυτό τον λόγο που εμείς λέμε ότι για να συμφωνήσουμε να γίνει μια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που λέγεται εδαφικό».
Εν τω μεταξύ, αναβρασμό και ανησυχία προκάλεσαν στο επιτελείο των Ηνωμένων Εθνών τόσο η μικρή πρόοδος στις συνομιλίες, όσο και οι δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία.
«Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ», φέρεται να είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σύμφωνα με τον κατοχικό «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, που συναντήθηκε προχθές με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Με τη δήλωση αυτή, εάν ισχύει, ο κ. Ερντογάν ευθέως πλέον τορπιλίζει τις συνομιλίες για το εδαφικό, το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο θέμα επίλυσης του Κυπριακού.
Πηγή: Ναυτεμπορική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία παραγωγής ενδυμάτων στην Ινδία
ΚΑΙΡΟΣ 11/11/2016: Κατά τόπους βροχές και σποραδικές καταιγίδες
"Έφυγε" ένας θρύλος της μουσικής, ο Λέναρντ Κόεν
Ιερώνυμος: Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός