Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες με τη μεγαλύτερη στα 4,9 ρίχτερ, ενώ συνεδριάζουν εκ νέου οι επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σεισμική δόνηση έντασης 4.4 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι (3/2, 15:05), με το επίκεντρο να εντοπίζεται 15 Χλμ. νοτιοδυτικά του νησιού της Αμοργού.
Κανένας από τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστεί η διέγερση αυτή, ωστόσο όλοι αποκλείουν συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι σεισμοί θα συνεχιστούν ακόμα και για εβδομάδες.
«Μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από 6 ρίχτερ» δήλωσε στο ΕΡΤNews, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και συσχέτιση με την σεισμική δραστηριότητα. Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Μπορεί να έχουμε και ένα σεισμό μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, ένα σεισμό της τάξεως των 5,5 είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και σε καμία περίπτωση δε θα πάμε πάνω από 6, ακραίο σενάριο».
«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο» σημείωσε ο Κώστας Συνολάκης, Kαθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Η ακολουθία όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξη της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης, η απόσταση όσο μεγαλώνει μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
«Δεν αποκλείεται να έχουμε ηφαιστειακή δραστηριότητα»
Ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας και ο Δημήτρης Κωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πετρολογίας στο ΕΚΠΑ μίλησαν στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Σαντορίνη και την Αμοργό.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρακώστας, «υπάρχει μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά και στη συνέχεια να υπάρχει μια απόσβεση, όμως είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να το προσέξουμε». Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους. «Το να υπάρχει κάτι ανησυχητικό έχει μικρότερη πιθανότητα» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωστόπουλος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Όπως ξέρετε, τα μάγματα είναι ρευστά, είναι ασυμπίεστα και οδηγούνται προς τις ελάχιστες πιέσεις. Στην προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια, το μάγμα προκαλεί υδραυλική θραύση στα πετρώματα, θα είναι ένα ρήγμα που θα υλοποιηθεί σαν σεισμός. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καλύτερα να παραμείνουμε σε εγρήγορση».
Προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, ενώ ΕΜΑΚ, κλιμάκια διασωστών και γιατρών έχουν ήδη μεταβεί στο νησί και γίνεται έκκληση στους πολίτες, από την Πολιτική Προστασία να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρχών.
Στο μεταξύ, μήνυμα του 112 προειδοποιεί για κατολισθήσεις. Στο νησί της Σαντορίνης απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Σημειώνεται πως περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ 12 από αυτές ξεπέρασαν τα 4 ρίχτερ.
Στους ρυθμούς των Ρίχτερ οι Κυκλάδες
Ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:20, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ακολούθησε δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 13:50, σε απόσταση 233 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών. Στις 10:26 είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και η ισχυρότερη ήταν στα 4.9 Ρίχτερ, 19 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης (σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ως μέγεθος τα 5,1 ρίχτερ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προχώρησε σε διόρθωση).
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 12 από αυτές τις δονήσεις ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, τονίζουν η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει ίσως και εβδομάδες, ενώ η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 6 βαθμών είναι πολύ μικρή.
Πλοία και αεροπλάνα φεύγουν γεμάτα από τη Σαντορίνη
Επισκέπτες και εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη, αφού οι αλλεπάλληλες, εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί έχουν θορυβήσει τους κατοίκους.
Η AEGEAN ανακοίνωσε την προσθήκη δυο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, κατά τις ώρες που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Πολλοί έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
Τα σχολεία παραμένουν για προληπτικούς λόγους κλειστά.
Σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης
Οδηγίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού εξέδωσε ο Δήμος Θήρας εν μέσω ανησυχιών για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών που έχει θέσει τις αρχές επί ποδός.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τον πληθυσμό για τα σημεία συγκέντρωσης εφόσον προκύψει η ανάγκη απομάκρυνσης.
Έτσι, στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:
- Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
- Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
- Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Κ. Μητσοτάκης: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο φαινόμενο – Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι»
Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, σε συνέχεια και της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο φαινόμενο – Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι».
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το προς διαχείριση φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας πρώτα και πάνω απ’όλα να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έχω επίσης ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο εντός των επομένων ημερών να κάνει μια συνολική παρουσίαση, επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε».