Το The Pressroom.gr μίλησε με έναν κτηνίατρο και έναν εκπαιδευτή σκύλων με αφορμή το τραγικό θάνατο βρέφους από επίθεση σκύλου στα Γλυκά Νερά με σκοπό να δείξει πώς πρέπει διαχειριστεί κανείς σωστά το σκύλο στην οικογένεια όταν υπάρχει ή πρόκειται να υπάρξει παιδί. Οι ειδικοί εξήγησαν τι δεν πρέπει να κάνουμε και τι χρειάζεται ο σκύλος ώστε να είναι η συμβίωση με τα παιδιά ομαλή.
Ένα ροτβάιλερ άρπαξε και σκότωσε ένα νεογέννητο κοριτσάκι την Πέμπτη 12/9/2019 στα Γλυκά Νέρά και έκτοτε το ποιος φταίει και δεν φταίει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Μπήκαμε όλοι στο ρόλο του «δήμιου» και προσπαθούμε να πάρουμε θέση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα το παιδί μεταφέρθηκε από την μητέρα του στο νοσοκομείο νεκρό, ενώ ο σκύλος βρίσκεται στο Φιλοζωικό Κέντρο Κορωπίου και δεν έχει γνωστοποιηθεί αν θα θανατωθεί ή αν θα επιστραφεί πίσω στην οικογένεια ή αν θα δοθεί για υιοθεσία. Σε επικοινωνία που είχε το The Pressroom.gr με το Φιλοζωικό Κέντρο το σκυλί παραμένει εκεί καθώς δεν έχει σταλεί ακόμα το πόρισμα. Το ροτβάιλερ ισχύει ότι είναι θηλυκό και οτι δεν εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά όπως επιβεβαιώνουν στο The Pressroom.
Επειδή, ο χρόνος πίσω δεν γυρνάει το κείμενο γράφτηκε με στόχο να δούμε τι πρέπει να έχουμε κατά νου εμείς που είμαστε «εκτός χορού» για να μάθουμε χωρίς να ...πάθουμε.
Το The Pressroom.gr μίλησε με τον κτηνίατρο Γιάννη Καμπούρη και τον εκπαιδευτή Αχιλλέα Καλαμπάκα με αφορμή την τραγική είδηση σχετικά με το τι χρειάζεται ένας σκύλος αλλά και πώς πρέπει να προετοιμάζεται κανείς για τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια.
Γιάννης Καμπούρης: «Δεν υπάρχει καλό και κακό σκυλί»
Ο Γιάννης Καμπούρης με αφορμή το τραγικό γεγονός τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχει κακό και καλό σκυλί. Το χαρακτήρα του σκύλου τον διαμορφώνει ο άνθρωπος» ενώ πρόσθεσε ότι πριν κανείς πάρει ένα σκυλί πρέπει να ξέρει τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε ράτσα.
Σχετικά με τον χαρακτήρα των ροτβάιλερ τόνισε: «Τα ροτβάιλερ έχουν έντονο ταπεραμέντο και χρειάζονται οπωσδήποτε εκτόνωση. Έχουν επίσης έντονο το συναίσθημα της φύλαξης».
«Όχι» στην παραμέληση και την απομόνωση του σκύλου
Όπως εξήγησε ο κτηνίατρος Γιάννης Καμπούρης όταν έρχεται ένα παιδί στην οικογένειά όπως είναι λογικό όλη η προσοχή πέφτει πάνω του. Ο σκύλος όμως που είναι ήδη στην οικογένεια έχει κάποιες ανάγκες. Πέρα από την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα που πολλοί την αμελούν αμελούν και το γεγονός ότι ο σκύλος χρειάζεται εκτόνωση, δηλαδή βόλτα. Αλλά ακόμα και πέρα από την απαιτούμενη εκτόνωση, ο κτηνίατρος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη και η πνευματική φροντίδα, το να ασχοληθεί ο άνθρωπος δηλαδή με το σκύλο, να παίξει μαζί του.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόση ώρα άσκησης χρειάζεται ένα ροτβάιλερ, ο γιατρός απάντησε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 2,5 ώρες την ημέρα εκτόνωση το λιγότερο. Αν δεν υπάρχει άσκηση τότε μπορεί ο σκύλος να εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά.
Τα νοσήματα πίσω από τη συμπεριφορά
Ερωτηθείς αν υπάρχουν γενετικά νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός σκύλου, ο Γιάννης Καμπούρης τόνισε ότι υπάρχουν σύνδρομα αλλά και ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός , η λύσσα ακόμα και η αυξημένη τεστοστερόνη που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός σκύλου. Σε κάθε περίπτωση όμως όπως σημείωσε, η αλλαγή της συμπεριφοράς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απότομη.
Ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «τεστ χαρακτήρα» σκύλων που διαβάζουμε στο ίντερνετ επανέλαβε ότι, ότι και να είναι το σκυλάκι, είτε ροτβάιλερ είτε μαλτέζ για παράδειγμα, ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται δίπλα στον άνθρωπο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχω δει περιπτώσεις σκυλιών που στην αρχή της ζωής τους δεν ήταν καλά και έπειτα με την κατάλληλη υιοθεσία ήταν μια χαρά και έχω δει και το ανάποδο. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το σκυλί είναι αυτό που καθορίζει το χαρακτήρα του».
Συζητώντας για το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης του αδικοχαμένου μωρού με τον κτηνίατρο, επειδή ως αιτία θανάτου αναγράφονται κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ο Γιάννης Καμπούρης είπε ότι ένα ροτβάιλερ είναι ένα πολύ δυνατό σκυλί και μπορεί να τραυματίσει θανάσιμα.
Ερωτηθείς αν μπορεί μέσω εξέτασης να γίνει έλεγχος και στο σκυλί και να φανεί με ποιο ακριβώς τρόπο έγινε η επίθεση, ο γιατρός απάντησε ότι γίνεται με δείγμα από το σάλιο του σκύλου. Επίσης, τόνισε ότι υλικό από το δέρμα του μωρού μπορεί να δείξει πώς έγινε η επίθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ιατροδικαστής εντόπισε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο βρέφος που έπεσε νεκρό από την επίθεση του ροτβάιλερ.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Καμπούρη ΕΔΩ
Αχιλλέας Καλαμπάκας: «Δεν φταίει η ράτσα για την επιθετικότητα»
O Αχιλλέας Καλαμπάκας, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θέλησε να ξεκαθαρίσει από την αρχή στο The Pressroom.gr ότι ο άνθρωπος είναι εκείνος που επηρεάζει το σκύλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν φταίει η ράτσα». Η επιθετικότητα δεν βγαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει λόγος από πίσω» εξήγησε.
Απλά πράγματα που -δεν κάνουν- αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων, όπως η καθημερινή βόλτα, είναι και εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν το σκύλο να εκτονωθεί και να χαλαρώσει.
Το έντονο γάβγισμα, το δάγκωμα στο σπίτι και η καταστροφή υλικών αντικειμένων είναι πολλές φορές απόρροια έλλειψης εκτόνωσης. Ο ειδικός εξήγησε ότι ο σκύλος υπάρχει περίπτωση να γίνει επιθετικός αν παραμελείται. Επίσης, σημείωσε ότι όπως και ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος χρειάζεται πέρα από την εκτόνωση, όρια…
Πώς πρέπει να διαχειριστεί η οικογένεια με σκυλάκι για τον ερχομό ενός βρέφους
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί η οικογένεια που έχει ήδη σκύλο τον ερχομό ενός μωρού, ο εκπαιδευτής εξήγησε ότι υπάρχουν ασκήσεις και ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσει από πριν η προετοιμασία, ενώ είναι ήδη έγκυος η γυναίκα δηλαδή - ιδανικά 3 με 4 μήνες πριν. Όπως είπε, υπάρχει τρόπος να βοηθήσει κάποιος το σκυλί να συνηθίσει βάζοντας ήχους μωρού να ακούγονται στο σπίτι ( πχ βίντεο ) είτε αγοράζοντας μια κούκλα που κάνει διάφορους ήχους για να εξοικειωθούν τόσο με τον εικόνα όσο με τον ήχο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Ο άνθρωπος έχει συνηθίσει να βιάζεται ενώ ο σκύλος θέλει χρόνο. Είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στο σκύλο.Παίζει ρόλο η ρουτίνα. ».
«Δεν κάνουμε απότομα την γνωριμία»
Αλλά και έπειτα όταν το μωρό γεννηθεί δεν επιτρέπεται να κάνουμε απότομα τη «γνωριμία» όπως σημείωσε. Θέλει σιγά - σιγά και πάντα υπό την επίβλεψη ενήλικα, ακόμα και αν το σκυλί να είναι πολύ καλός χαρακτήρας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@fantasticdogsak) στις
Τέλος, σχετικά με τα λεγόμενα «τεστ χαρακτήρα» που κυκλοφορούν στο ίντερνετ ο Αχιλλέας Καλαμπάκας είπε ότι ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να δει τον χαρακτήρα του σκύλου. Είναι περισσότερο «διερεύνηση» αυτά που κυκλοφορούν παρά τεστ.
Τέλος σημείωσε ότι η εκπαίδευση του σκύλου πρέπει να γίνεται μαζί με τον ιδιοκτήτη και όχι ξεχωριστά μόνος του ο σκύλος γιατί μόνο έτσι μπορεί να δει ο ειδικός πώς θα βοηθήσει σωστά.
Περισσότερες πληροφορίες για τον εκπαιδευτή ΕΔΩ