Οι αλλαγές που θα συναντήσουμε σε σχολεία και πανεπιστήμια το 2025

 
αα

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 06/01/25 - 09:36

Με αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια ξεκινάει το 2025. Παράλληλα με την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και την ίδρυση των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων, η νέα χρονιά θεωρείται για την πολιτική ηγεσία η «χρονιά του σχολείου», με σημαντικές προσθήκες ήδη από το δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Με παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και νέα σειρά νομοθετικών έργων, το υπουργείο Παιδείας εκκινεί περίοδο αλλαγών με στόχο την αναμόρφωση του χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου και της διδασκαλίας στις τάξεις.

Το πολλαπλό βιβλίο, τα Ωνάσεια σχολεία, οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση και την προστασία των μαθητών από τους κινδύνους των social media και ο εμπλουτισμός των ήδη προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, βρίσκονται στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας για το 2025.

Παράλληλα, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να υποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές, με την ενίσχυση των συνεργασιών των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και την ίδρυση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Ενας συνδυασμός από τον οποίο προσβλέπει το υπουργείο Παιδείας την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την ενίσχυση του προφίλ της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως ανταγωνιστικού περιφερειακού κόμβου εκπαίδευσης.

Αναλυτικά

1 Πολλαπλό βιβλίο: Ενα φιλόδοξο project, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας εντός της τάξης, να δώσει περισσότερες επιλογές στους εκπαιδευτικούς και να δημιουργήσει ένα πλούσιο αποθετήριο ψηφιακών πηγών αποτελεί το πολλαπλό βιβλίο. Από τον Σεπτέμβριο του 2025, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή εκδοχή του, με στόχο να μελετήσουν τη διαφορετική προσέγγιση, να επιλέξουν το βιβλίο που ταιριάζει στον δικό τους τρόπο διδασκαλίας και να προετοιμαστούν για την καθολική του εφαρμογή. Η φιλοσοφία του πολλαπλού βιβλίου είναι η διάθεση παραπάνω του ενός σχολικών εγχειριδίων για το ίδιο μάθημα, με την ίδια ύλη αλλά διαφορετική προσέγγιση, ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να επιλέγει το εγχειρίδιο που ταιριάζει στις ανάγκες της τάξης του. Τα υπόλοιπα συγγράμματα θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά στη σχολική κοινότητα, με στόχο την πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές και ερεθίσματα για τους μαθητές. Οι προκλήσεις είναι αρκετές, καθώς η ανταπόκριση για κάθε μάθημα είναι διαφορετική (σ.σ.: σε κάποια μαθήματα τα βιβλία είναι περισσότερα, σε αντίθεση με άλλα που το ενδιαφέρον για συγγραφή υπήρξε πιο περιορισμένο), ενώ και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας.

2 Λογοτεχνία: Μέσα από πραγματικές και φανταστικές ιστορίες ηρώων που διαμόρφωσαν την ελληνική και διεθνή λογοτεχνία, οι Ελληνες μαθητές μέσα στον Φεβρουάριο του 2025 θα κρατάνε στα χέρια πολύτιμα λογοτεχνικά έργα. Από τους μύθους του Αισώπου μέχρι τον Μικρό Πρίγκιπα, τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς αλλά και το εμβληματικό 1984, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να συστήσει σε μία γενιά που έχει απομακρυνθεί από την ανάγνωση βιβλίων, κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνίας, Ελληνες και ξένους, όπως τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Γεώργιο Βιζυηνό, Αντον Τσέχωφ και Τζορτζ Οργουελ.

Αν και η Λογοτεχνία αποτελεί μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων με τη διδασκαλία αποσπασμάτων και όχι ολόκληρων βιβλίων, η πολιτική ηγεσία επιχειρεί με τη δωρεάν διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων στους μαθητές (διαφορετικό βιβλίο ανά τάξη) να αντικαταστήσει την εξάρτηση από το κινητό με τη γνωριμία με ένα καινούργιο λογοτεχνικό έργο.

Μία πρακτική που σε σχολεία του εξωτερικού εφαρμόζεται χρόνια και θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, με στόχο την ανάγνωση αλλά και τη διδακτική αξιοποίηση κορυφαίων λογοτεχνών.

3 Ωνάσεια Σχολεία: Από τον Σεπτέμβριο του 2025, τα πρώτα Ωνάσεια Σχολεία, ένας νέος τύπου σχολείου, δωρεά του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», θα κάνουν την εμφάνισή τους στην επικράτεια. Σε ήδη υφιστάμενα σχολεία, στα οποία το Ιδρυμα θα καλύψει έως και 1 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες σε υποδομές και λειτουργικά έξοδα έως και 500.000 ευρώ το έτος, θα λειτουργήσουν σχολικές μονάδες, οι οποίες θα εφαρμόσουν καινοτόμους παιδαγωγικές δράσεις με στόχο να ενισχύσουν κυρίως περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Στόχος είναι η δημιουργία συνολικά 22 Γυμνασίων και Λυκείων, με τα πρώτα έξι να λειτουργούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που γίνεται και η εισαγωγή στα πρότυπα. Το ενδιαφέρον των γονέων για τα πρότυπα και πειραματικά, με τις αιτήσεις σταθερά να υπερκαλύπτουν τις θέσεις που διατίθενται, οδήγησε την πολιτική ηγεσία στον σχεδιασμό νέων τύπων σχολείων, που θα καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες.

Θέσεις στα Ωνάσεια θα δίνονται μόνο στην εισαγωγική τάξη, δηλαδή στην Α’ Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις θα φοιτούν οι μαθητές των ήδη υφιστάμενων μονάδων. Εκτιμάται ότι ο μαθητικός πληθυσμός που θα φοιτά στα εν λόγω σχολεία θα είναι γύρω στους 6.000.

4 Εκπαιδευτικά εργαλεία για πλοήγηση στα social media: Το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση των μαθητών από τα κινητά τους έγινε μέσω ενός αυστηρού κανονισμού στα σχολεία, που απέτρεψε τα παιδιά από το να έχουν το κινητό εν ώρα μαθήματος στα χέρια τους. Η διαχείριση και η προστασία των ίδιων από τους κινδύνους του Διαδικτύου είναι το επόμενο βήμα για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα εφαρμόσει σειρά δράσεων πιλοτικά, στην Δ’ και Ε’ Δημοτικού και στη Β’ Γυμνασίου.

Με την κυβέρνηση να έχει ενώσει τις δυνάμεις πολλών υπουργείων για την προστασία των ανηλίκων από την έκθεσή τους στο Διαδίκτυο, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει εξειδικευμένο υλικό, το οποίο θα αποδοθεί με όρους παιχνιδιού στην τάξη, ώστε να εκπαιδευτούν οι μαθητές για το πώς να προστατευθούν από τους κινδύνους του Διαδικτύου κατά την πλοήγησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

5 Ψηφιοποίηση: Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, η πολιτική ηγεσία προχωράει και σε ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών που εγκαινίασε κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο ήδη λειτουργεί με επιτυχία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα εμπλουτιστεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών όλων των τάξεων με ασύγχρονη εκπαίδευση.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν υπάρχουσες πλατφόρμες όπως το e-schools και το e-parents αλλά και θα δημιουργηθούν νέες όπως το e-αιτήσεις και το e-teachers.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μη κρατικά πανεπιστήμια, διεθνοποίηση δημόσιων ΑΕΙ

Αν και το 2025 το υπουργείο Παιδείας έχει επικεντρώσει την πολιτική του στην αναμόρφωση του σχολικού χάρτη, η νέα χρονιά θα είναι σημαντική και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρακτικά ο εμβληματικός νόμος, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2024 και προβλέπει την ίδρυση για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας μη κρατικών πανεπιστημίων, θα εφαρμοστεί από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις από ξένα πανεπιστήμια για την αδειοδότηση και λειτουργία των παραρτημάτων, τα πτυχία των οποίων θα είναι ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η προθεσμία λήγει στις αρχές Μαρτίου και η διαδικασία θα είναι το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση, ώστε να καταγραφεί το ενδιαφέρον των πιο «τολμηρών» για τις θεσμικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το χρονοδιάγραμμα -αν και στενό- προβλέπει τη λειτουργία των πρώτων παραρτημάτων τον Σεπτέμβριο του 2025, δίνοντας την ευκαιρία στους πρώτους αποφοίτους Λυκείου να φοιτήσουν εκτός από τα δημόσια πανεπιστήμια και σε μη κρατικά.

Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς τους προφίλ μέσω στρατηγικών συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια. Ο κ. Πιερρακάκης έχει ήδη εξαγγείλει ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει σειρά κοινών μεταπτυχιακών με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Γέιλ, με 62 εκατ. ευρώ, ενώ σε συναντήσεις με πρυτάνεις δεσμεύτηκε για την εύρεση επιπλέον πόρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή:eleftherostypos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ