«Δεν θα αφήσουμε την Αττική να διψάσει» ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, παρουσιάζοντας ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, οι δύο χρονιές ανομβρίας ανέδειξαν το πρόβλημα τροφοδότησης με νερό της Αττικής, που όπως σημειώνει «παρατηρείται ένα έλλειμμα στο νερό 150 εκατομμυρίων κυβικών, καθώς καταναλώνουμε 400 εκατομμύρια κυβικά και έχουμε εισερχόμενα μόνο 250 εκατομμύρια».
Πριν τις βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας, όπως σημειώνει ο ίδιος «διαθέταμε 705 εκατ. κυβικά, οπότε το νερό φτάνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο χειρότερο σενάριο».
Τι μέτρα προβλέπονται
«Σχεδιάζουμε με ορίζοντα τριών ετών, που προβλέπει την παροχέτευση ποσοτήτων νερού από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, από τους παραποτάμους του Αχελώου, δηλαδή, που καταλήγουν στην λίμνη των Κρεμαστών. Συγκεκριμένα, από το ανατολικό κομμάτι της λεκάνης που είναι κοντά στον Εύηνο» ανέφερε ο κ. Βαρελίδης.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο κ. Βαλερίδης, ο τρόπος που ξοδεύουμε το νερό για την άρδευση πρέπει να αλλάξει.
«Γιατί» όπως εξηγεί «το 85% του νερού που καταναλώνουμε πηγαίνει στην άρδευση».
Θα αυξηθεί η τιμή στο νερό;
Ερωτώμενος από την αύξηση της τιμής του νερού απαντά πως, η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στα τιμολόγια των διαφόρων παρόχων.
Διευκρινίζει όμως ότι «με τον νόμο του 2023 δημιουργήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, με σκοπό τυχόν αυξήσεις που βρίσκονται πάνω από τον τιμάριθμο, για να μπορούν να γίνουν, εφόσον είναι τεκμηριωμένες και έχουν εξαντληθεί άλλες λύσεις, να εγκρίνονται από την ΡΑΥ».
«Το να πληρώσουμε ακριβότερα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να πρέπει να γίνει, διότι θα πρέπει να υπάρξει ανάκτηση κόστους, όμως αυτό δεν έχει άμεση σχέση με το πόσο νερό καταναλώνουμε» καταλήγει.