Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο XINHUA: Η Ελλάδα με σεβασμό του Ευρωπαϊκού δικαίου, γέφυρα Κίνας - ΕΕ

 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο XINHUA: Η Ελλάδα με σεβασμό του Ευρωπαϊκού δικαίου, γέφυρα Κίνας - ΕΕ

Ενημερώθηκε: 11/05/19 - 18:49

«Για να πάνε καλά οι οικονομικές σχέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια των λαών και στην αλληλοκατανόηση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθάει για να δούμε και το πώς οι σχέσεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας της Κίνας, «Μια Ζώνη-ένας Δρόμος». Η Ελλάδα επικροτεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναμένει πολλά από αυτή. Γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχει να κάνει και με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

«Σας το λέω ευθέως, εμείς, οι Έλληνες, που ευνοούμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, βλέπουμε ότι ο Δρόμος αυτός -αυτή η Ζώνη- στην ουσία φέρνει πιο κοντά την Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη. Μην υποτιμάμε αυτήν την παράμετρο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο συνέδριο διαλόγου του Ασιατικού πολιτισμού που θα γίνει στην Κίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει την αξία του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς και υπογραμμίζει: «Ανατολή και Δύση έχουν πολύ περισσότερα που τις ενώνουν, από εκείνα που τις χωρίζουν. Και η συνεργασία μας δεν είναι μόνον οικονομική. Για να αποδώσει οικονομικά, πρέπει προηγουμένως να στηρίζεται και στον πολιτισμό, σε κοινές αρχές και αξίες».

«Ζούμε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς και πρέπει να υπερασπισθούμε πριν από όλα τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εάν δεν το πράξουμε μέσω διαλόγου των πολιτισμών δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Και σε αυτό οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε μιας. Διότι ο διάλογος των πολιτισμών δεν είναι θέμα πληθυσμού, είναι θέμα παιδείας, θέμα αρχών και αξιών. Και η σημασία του κάθε πολιτισμού δεν μετριέται με το πλήθος των ανθρώπων αλλά κυρίως με την αξία των ιδεών» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την επίσκεψή του στην Κίνα ως υπουργός Εσωτερικών καθώς και την εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε «αυτό που κρατώ από την επίσκεψη αυτή, είναι ότι τότε έμπαιναν οι βάσεις των σχέσεων που έχουμε σήμερα. Ήταν η εποχή της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, και ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο. Κρατώ τα εξής από εκείνη την επίσκεψη, την οποία έκανα υπό την ιδιότητά μου ως υπουργού Εσωτερικών: Πριν απ' όλα, τις συζητήσεις που είχαμε για να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο».

«Ύστερα θυμάμαι τις ανταλλαγές απόψεων πάνω στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Και πρέπει να σας πω ότι θαυμάζω, στην κυριολεξία, τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η Κίνα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πορεία τόσο των σχέσεων κράτους και πολίτη όσο και της ίδιας της οικονομίας».

Τέλος για το ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Εμείς, οι Έλληνες, δεν θεωρούμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο και την Ευρώπη, γι' αυτό και βλέπουμε την πρόοδο της Κίνας ως μια πρόοδο που μπορεί να συμβάλλει, ώστε οι σχέσεις της Κίνας να γίνονται ολοένα και καλύτερες με την Διεθνή Κοινότητα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς θα είστε ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί την Κίνα επισήμως τα τελευταία δέκα χρόνια και τι προσμένετε από την επίσκεψη αυτή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό που προσδοκώ είναι οι, ήδη πολύ καλές, σχέσεις που έχουμε με την Κίνα να γίνουν ακόμη καλύτερες, στενότερες και πιο παραγωγικές. Αλλά εδώ θέλω να διευκρινίσω τούτο: Εμείς, οι Έλληνες, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο, μέσα στον οποίο ζούμε. Πάντα την Ελλάδα την βλέπουμε ως ένα δυναμικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και, ιδίως, ως έναν από τους βασικούς Εταίρους της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, αυτό διευκολύνει και τις σχέσεις της Κίνας με την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας είχατε επισκεφθεί την Κίνα. Η επίσκεψη εκείνη τι εντυπώσεις σας άφησε και πώς βλέπετε τις εξελίξεις των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από τότε που επισκεφθήκατε την Κίνα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάμαι με νοσταλγία, αλλά και με ικανοποίηση,εκείνη την τόσο σημαντική επίσκεψη. Αυτό που κρατώ από την επίσκεψη αυτή, είναι ότι τότε έμπαιναν οι βάσεις των σχέσεων που έχουμε σήμερα. Ήταν η εποχή της Κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, και ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο. Κρατώ τα εξής από εκείνη την επίσκεψη, την οποία έκανα υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργού Εσωτερικών: Πριν απ΄ όλα, τιςσυζητήσεις που είχαμε για να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο. Ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Και με την εμπειρία που είχαμε αποκτήσει κάναμε σημαντικές συζητήσεις, κυρίως στα θέματα της ασφάλειας. Ύστερα θυμάμαι τις ανταλλαγές απόψεων πάνω στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τηνΔημόσια Διοίκηση. Και πρέπει να σας πω ότι θαυμάζω, στην κυριολεξία, τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η Κίνα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πορεία τόσο των σχέσεων Κράτους και Πολίτη όσο και της ίδιας της Οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δυναμώθηκε αντιθέτως πάρα πολύ και πώς βλέπετε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών από το 2015 που αναλάβατε την Προεδρία και πώς βλέπετε τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ειδικά κάτω από το πλαίσιο της πρωτοβουλίας περί μιας ζώνης ενός δρόμου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ’ αρχάς, πρέπει να εξάρω το γεγονός πως το ότι κατά την διάρκεια της κρίσης οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας όχι μόνο δεν εθίγησαν, αλλά έγιναν ακόμη καλύτερες, ακόμη πιο αποδοτικές, δείχνει πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των σχέσεών μας. Οι δύο Λαοί μας έχουν σχέσεις οι οποίες δε βασίζονται σε κάτι το επιφανειακό, το ευκαιριακό και το συγκυριακό. Είναι σχέσεις που βασίζονται, πολύ περισσότερο, στον ρόλο που η κάθε Χώρα οραματίζεται για τον Λαό της. Κατόπιν τούτου, θεωρώ πως αυτή η πορεία των σχέσεων ήταν η βάση, πάνω στην οποία στηριζόμαστε και τώρα και οι σχέσεις θα γίνονται ολοένα και καλύτερες. Διότι, όπως πιστεύω, για να πάνε καλά οι οικονομικές σχέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια των Λαών και στην αλληλοκατανόηση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθάει για να δούμε και το πώς οι σχέσεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας της Κίνας, «Μια Ζώνη-ένας Δρόμος». Η Ελλάδαεπικροτεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναμένει πολλά απόαυτή. Γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχει να κάνει και με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας το λέω ευθέως, εμείς, οι Έλληνες, που ευνοούμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, βλέπουμε ότι ο Δρόμος αυτός - αυτή η Ζώνη - στην ουσία φέρνει πιο κοντά την Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Παγκόσμια Οικονομία, αλλά και για την Παγκόσμια Ειρήνη. Μην υποτιμάμε αυτήν την παράμετρο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς προσωπικά δίνετε μεγάλη σημασία πάντα στην γεφύρωση των διαφόρων διαφορετικών πολιτισμών με σκοπό την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης των διαφορετικών λαών και η Κίνα και η Ελλάδα και οι δυο χώρες είναι χώρες με κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις των δύο χωρών στον πολιτιστικό τομέα και μετά είναι τι πιστεύετε ότι η πολιτιστική συνεργασία μπορεί να φέρει στον κόσμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είμαστε Χώρες που έχουμε δύο Πανάρχαιους Πολιτισμούς. Διαφορετικούς μεν, αλλά Πολιτισμούς με βαθιές ρίζες και, κυρίως, με ορισμένες κοινές αξίες, ορισμένα κοινά ιδανικά. Και καταλαβαίνουμε κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στονσημερινό Κόσμο: Η Ειρήνη του Κόσμου εξαρτάται, εν πολλοίς, από το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών, από την σύνθεσή τους, την αλληλοκατανόησή τους. Υποφέραμε πολλά, χρόνια ολόκληρα, από θεωρίες ανιστόρητες, όπως αυτές περί, δήθεν, σύγκρουσης των Πολιτισμών. Ξέρετε ότι, ιδίως στον χώρο της Δύσης, επικράτησαν ορισμένες απόψεις σύμφωνα με τις οποίες, δήθεν, ζούμε σε μιαν εποχή «σύγκρουσης των Πολιτισμών». Μεγάλο λάθος. Οι Πολιτισμοί - οι πραγματικοί Πολιτισμοί - δεν συγκρούονται. Οι πραγματικοί Πολιτισμοί απλώς ορισμένες φορές χάνουν την επικοινωνία μεταξύ τους, «κόβονται οι γέφυρες». Αυτές τις «γέφυρες» πρέπει να ξαναχτίσουμε. Αυτή την επικοινωνία πρέπει να αποκαταστήσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του Διαλόγου των Πολιτισμών. Και θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Κίνα, λόγω των Πολιτισμών τους, είναι κατ’ εξοχήν ικανές να δώσουν το παράδειγμα για το τι σημαίνει Διάλογος των Πολιτισμών και πόσο μπορεί αυτός να συμβάλλει στην εμπέδωση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Το επαναλαμβάνω: Ζούμε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς και πρέπει να υπερασπισθούμε πριν από όλα τον Άνθρωπο, την Δικαιοσύνη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Εάν δεν το πράξουμε μέσω Διαλόγου των Πολιτισμών δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Και σε αυτό οι δύο Χώρες μας έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε μιας. Διότι ο Διάλογος των Πολιτισμών δεν είναι θέμα πληθυσμού, είναι θέμα Παιδείας, θέμα αρχών και αξιών. Και η σημασία του κάθε Πολιτισμού δεν μετριέται με το πλήθος των ανθρώπων αλλά κυρίως με την αξία των ιδεών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε το Συνέδριο του Διαλόγου του Ασιατικού Πολιτισμού που θα γίνει στην Κίνα, και πως βλέπετε την θετική σημασία που έχει αυτό το Συνέδριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαίρω ιδιαιτέρως, γιατί αυτή η επίσκεψή μου στην Κίνα γίνεται ακριβώς την στιγμή που πραγματοποιείται αυτό το μεγάλο Συνέδριο για τον Διάλογο των Πολιτισμών. Και νομίζω πως θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να επισημανθούν αυτά που τόνισα προηγουμένως: Πόσο μεγάλη είναι η αξία του Διαλόγου ανάμεσα στους Πολιτισμούς. Πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι όλη η Ασία -γιατί μιλάμε για έναν διάλογο που αφορά πρωτίστως την Ασία-μπορεί, μέσα από τον Πολιτισμό, να επικοινωνεί με την Δύση. Εξάλλου, Ανατολή και Δύση έχουν πολύ περισσότερα που τιςενώνουν, από εκείνα που τις χωρίζουν. Και η συνεργασία μας δεν είναι μόνον οικονομική. Για να αποδώσει οικονομικά, πρέπει προηγουμένωςνα στηρίζεται και στον Πολιτισμό, σε κοινές αρχές και αξίες, όπως τόνισα προηγουμένως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μπορείτε να συνοψίσετε με μια πρόταση, πως βλέπετε τον Πολιτισμό, τον ρόλο του Πολιτισμού στην ανάπτυξη της Ανθρωπότητας και της Κοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο το οποίο μπορεί να εμπεδώσει την Ειρήνη στον Κόσμο, είναι η ειρηνική συνύπαρξη. Και η ειρηνική συνύπαρξη μπορεί να στηριχθεί πρωτίστως στην βάση του Διαλόγου των Πολιτισμών, δοθέντος μάλιστα ότι ο Πολιτισμός είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να στηρίξει τον Άνθρωπο. Μην ξεχνάμε ότι στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας -το λέει και το όνομά της άλλωστε- είναι ο Άνθρωπος. Αυτόν πρέπει να υπερασπισθούμε. Μαζί με τον Άνθρωπο, πρέπει να υπερασπισθούμε βασικές αρχές και αξίες, όπως είναι και εκείνες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και, βεβαίως, της Ισότητας. Αλλά ως αναλογικής Ισότητας, όπως ανέδειξε ο Μεγάλος Πρόγονός μας Φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης. Αυτό μπορεί να γίνει, το τονίζω, κυρίως μέσω των Πολιτισμών. Ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την αξία του Πολιτισμού σήμερα. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν αυτές οι ταραχές σε ολόκληρο τον Κόσμο. Όταν αντιληφθούμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο Πολιτισμός, ο πραγματικός Πολιτισμός, πόσα κοινά, το επαναλαμβάνω -κουραστικά αλλά θα το κάνω-πράγματα μας συνδέουν μέσα από τους Πολιτισμούς μας, τότε θα καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ανθρωπότητας προς την Ειρήνη είναι ένα μέλλον που περνάει κυρίως μέσα από το Διάλογο και την αλληλοκατανόηση των Πολιτισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος είναι η Επέτειος για τα 70 χρόνια της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πως βλέπετε τις επιτυχίες της νέας Κίνας σ΄αυτά τα περασμένα 70 χρόνια και πως βλέπετε τη σημασία που έχει ο ρόλος της νέας Κίνας στην παγκόσμια Ειρήνη και Ανάπτυξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι αυτά τα 70 χρόνια ήταν περίοδος αλματώδους δημιουργίας από πλευράς Κίνας. Η εξέλιξη της Κίνας, σε αυτά τα χρόνια, είναι κάτι το οποίο έχει εντυπωσιάσει όλο τον Κόσμο. Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης, τον οποίο έχει επιλέξει η Κίνα, με βάση τις δικές της αρχές, τις δικές της αξίες, τον δικό της τρόπο να βλέπει την Οικονομία. Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς τρόπους. Εμείς, οι Έλληνες, σεβόμαστε όμως τον τρόπο που βλέπουν άλλοι την Οικονομία. Αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργασθούμε, παρά τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να πάρουμε τις οικονομικές αποφάσεις. Η Κίνα, λοιπόν, είναι σήμερα μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Και είναι κάτι το οποίο και εκτιμούμε και θέλουμε να συνεχισθεί, για το καλό όλων. Της ίδιας της Κίνας φυσικά, αλλά και για το καλό της Ελλάδας. Γιατί είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας. Επειδή όμως, όπως είπα, εμείς, οι Έλληνες, δεν θεωρούμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο και την Ευρώπη,γι΄αυτό και βλέπουμε την πρόοδο της Κίνας ως μια πρόοδο που μπορεί να συμβάλλει, ώστε οι σχέσεις της Κίνας να γίνονται ολοένα και καλύτερες με την Διεθνή Κοινότητα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι, λοιπόν, η Κίνα να συνεχίσει να προοδεύει και,κυρίως, αυτή η πρόοδος να βασίζεται και πάνω στο κεκτημένο του Κινεζικού Πολιτισμού. Πολλά μπορεί να διδάξει προς αυτή την κατεύθυνση ο Κινεζικός Πολιτισμός και σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και, κυρίως, να μην ξεχνάμε τούτο: Τι σημασία έχει η οικονομική ανάπτυξη αν αυτό δεν έχει αντίκτυπο πάνω στον Άνθρωπο και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας δώσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στην επίσκεψή σας στην Κίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ και παρακαλώ να μεταφέρετε, και μέσα από αυτή την συνέντευξη -θα το κάνω και προσωπικώς στο Πεκίνο- τους θερμούς μου χαιρετισμούς και τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο Xi Jinping. Του εύχομαι να έχει υγεία, δύναμη και να ηγείται της Κίνας στην πορεία αυτής της μεγάλης Χώρας προς την πρόοδο, την ευημερία και την υπεράσπιση του Ανθρώπου.