Ο Εγκέλαδος αναστατώνει τις Κυκλάδες, έρημη η Σαντορίνη — Οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης

 
Santorini

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/02/25 - 20:39

Με τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή των Κυκλάδων να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή εκφράζοντας παράλληλα και μια μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου. Ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη λογω και των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους ειδικούς και κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να συνεργάζονται με τις αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία σημεία τα οποία παρακολουθούνται στενά από τους επιστήμονες είναι:

  • Το ηφαίστειο του Κολούμπου
  • Το ρήγμα της Ανύδρου
  • Η δραστηριότητα στη Νέα Καμένη

Για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις Κυκλάδες. «Κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κυρίου καθηγητή (σσ κ. Παπαζάχου) ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι απ’ ό, τι ήμασταν χθες χωρίς το τονίζω, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για τα μέτρα που έχουν παρθεί. «Σταχυολογώ τις ομάδες της ΕΜΑΚ και των ΕΜΟΔΕ, τις ομάδες με τους ειδικούς σκύλους, το επιχειρησιακό κέντρο το κινητό, τα ελικόπτερα και τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί, ενισχύοντας σε όλα τα νησιά, όχι μόνο στη Θήρα, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Πολιτική Προστασία τις δυνάμεις του, όπως και το Λιμενικό Σώμα και να πω ότι επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάριά μας για τα καλύτερα και τα χειρότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη παρατεταμένη σεισμικότητα και σκάφος του Λιμενικού είναι στη διάθεσή μας και στην περιοχή. Θέλω να πω και να ευχαριστήσω και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθότι αρματαγωγό είναι στην περιοχή στην Ίο και άλλο επίσης στη γύρω περιοχή. Γιατί όλο αυτό; Γιατί πρέπει να έχουμε και κάποια σενάρια απεμπλοκής από το νησί ευπαθών ομάδων. Παράδειγμα χρόνιων νεφροπαθών […]» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

«Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι γι’ αυτό. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας.

«Όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού» υπογράμμισε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.

Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει. Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικού κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και της διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους […]».
Κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη – Οι παράγοντες που τις επηρεάζουν και οι περιοχές που απαιτείται προσοχή

Οι παράγοντες κατολισθητικού κινδύνου στο νησί της Σαντορίνης είναι:

  • Γεωλογικοί σχηματισμοί
  • Ηφαιστειακά περώματα
  • Κίνδυνος διάβρωσης
  • Πυνκή δόμηση
  • Υψηλή επισκεψιμότητα

Ένα από τα σημεία που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας είναι το λιμάνι Αθηνιού – Φήρα. Ο τόπος αυτός δέχεται πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κάποια έργα μείωσης κινδύνου αλλά χρειάζονται δράσεις μείωσης της έκθεσης των επισκεπτών.

Τον Παλιό Λιμένα επισκέπτονται 2 εκατομμύρια επισκέπτες στον χρόνο και χρησιμοποιούν τελεφερίκ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Στην εν λόγω περιοχή μεγαλου κινδύνου κατολισθήσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη κλίση στο έδαφος.

Άλλη μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας είναι η Αρμένη, κάτω από την Οία. Ήδη καταγράφονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καθώς υπάρχουν στην περιοχή μεγάλες κλίσεις.

Κάτω από την Οία υπάρχει και το Αμμούδι, το οποίο επίσης θεωρείται περιοχή υψηλού κατολισθητικού κινδύνου, επειδή καταγράφεται άναρχη οικιστική ανάπτυξη.

Τέλος, στη Θηρασιά είχε προηγηθεί κατολίσθηση τον Απρίλιο του 2024 αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί έργα για την προστασία κατοικών και επισκεπτών.
Ο εγκέλαδος αναστατώνει τις Κυκλάδες, έρημη η Σαντορίνη – Χάρτης με καταφύγια

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.

Συνολικά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο οι πυροσβεστικες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με: 67 πυροσβέστες με διασωστικό σκύλο, 2 drones, 13 οχήματα και 1 επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο με 2 εναέριους διασώστες.

Εκτός από τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν καθημερινά στα νησιά της Σαντορίνης, της Ίου, της Αμοργού και της Ανάφης, βρίσκονται σε επιφυλακή επιπλέον 4 σκάφη.

Με βάση το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα είναι άλλα 21 σκάφη μεταξύ των οποίων ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.

Σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του, βρίσκεται και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.

Ο ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., κινείται σε δύο άξονες:

  • Πρώτον, να διασφαλίσουν την μη διέλευση πολιτών σε επικίνδυνα σημεία, και
  • δεύτερον να προστατέψουν από επιτήδειους, τις περιουσίες των ανθρώπων που έφυυγαν από το νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικοί που βρίσκονται τον χειμώνα στο νησί της Σαντορίνης, οι οποίοι είναι 25.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΡΤNews, έχουν φτάσει 15 επιπλέον αστυνομικοί από τις Κυκλάδες καθώς και 10 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ από την Αθήνα.

Παράλληλα, έχει μεταβεί στο νησί και ο Ταξίαρχος της διεύθυνσης αστυνομίας Κυκλάδων, προκειμένου να επιβλέπει την κατάσταση.

Και το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο, με την εξειδικευμένη ομάδα του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών που αποτελείται από έναν ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα, με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και 1 ασθενοφόρο.

Σε ετοιμότητα και οι ένοπλες δυνάμεις. Μετά από την σχετική ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία έλαβε μέρος και ο Αρχηγός επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η διεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών πήρε εντολή να προετοιμάσει όλα όσα απαιτούνται σε περίπτωση που απαιτηθεί να συνδράμει.

Αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού με εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκονται σε 24ωρο συναγερμό ενώ και η πολεμική αεροπορία έχει ανάλογες ετοιμότητες που έχουν ζητηθεί.

Σε ρυθμούς «Εγκέλαδου» η Αμοργός – Ανήσυχοι οι κάτοιοι

Στην Αμοργό εντείνεται η ανησυχία για τις αλλεπάλληλες ισχυρές δονήσεις. Στο νησί, που βρίσκεται κοντά στο ρήγμα, το οποίο έχει δώσει τις εκατοντάδες σεισμούς τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος παραμένει στα σπίτια του, αλλά η ανησυχία είναι διάχυτη κυρίως από το βουητό που υποστηρίζουν οι κάτοικοι πως ακούγεται στο νησί.

Η ισχυρότερη δόνηση 4,8 Ρίχτερ έως τώρα στο νησί καταγράφηκε το μεσημέρι. Σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου για όλα τα πλοία για την Αμοργό.

Με πληροφορίες από ERT, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ