Παρότι χθες ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 10 εκατομμυρίων, η αύξηση των κρουσμάτων – ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς – και η επιβράδυνση των εμβολιασμών προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα της νόσου Covid-19, η οποία πλέον καλπάζει με 65,5% διασπορά στη χώρα, έχοντας γίνει βραχνάς για τους επιστήμονες και Νο1 απειλή για τους ανεμβολίαστους 40-60 ετών. Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.
Όπως, άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού «Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους».
Και αυτό, διότι, όπως τόνισε «αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να διογκωθεί και η έξαρση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι μετρήσεις των λυμάτων «δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, 220% στην Αττική και 260% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας». Για το λόγο αυτό, η ίδια γνωστοποίησε ότι «παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας. Προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών».
Εκτός από την εγρήγορση των επιστημόνων για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η εμφάνιση της Κρήτης στην «κόκκινη ζώνη» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) προβληματίζει σοβαρά τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, στα πρότυπα της Μυκόνου. Παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απευκταίο, στο νησί περιοδεύει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πραγματική εικόνα.
Επισκεπτόμενος χθες το Ηράκλειο, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε πως «τα κρούσματα είναι λιγότερα κατά 170-180 από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει μια σταθεροποίηση και είναι το ευχάριστο». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε την εσωτερική αύξηση στο επίπεδο τρία. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλονται μια σειρά από μέτρα, όπως περισσότερα τεστ και αυξημένη ένταση στην προσπάθεια εμβολιασμού, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να επιστρέψουμε στο επίπεδο δυο», σχολιάζοντας, ωστόσο, πως η μετάβαση της Κρήτης στην «κόκκινη ζώνη» του ECDC δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε χθες όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια, ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη ιχνηλάτηση, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανέβηκαν οι δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου.
Οι δήμου Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.
Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Την πίεση των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού έχει αρχίσει να δέχεται το σύστημα υγείας. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εισαγωγών πενταπλασιάστηκε, με τα νοσοκομεία να στήνουν και πάλι τις κλινικές Covid.
Xθες, από τις 30 εισαγωγές στο νοσοκομείο Σωτηρία, οι 14 αφορούσαν σε νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
Μέσα σε μία βδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό πανελλαδικά σε νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν. Χθες Τετάρτη, έγιναν περίπου 200 εισαγωγές ασθενών όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40.
Στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας οι εφημερίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν. Πλέον, νοσηλεύονται 43 ασθενείς, ενώ πριν από 15 ημέρες μόλις 8 άτομα νοσηλευόταν στην κλινική Covid.