Με όχημα το νέο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές πολέμου.
«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Και είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος βάζει στο τραπέζι τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς να τους ρωτήσουν. Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα στα οποία θέλουν να έχουν λόγο και οι Τούρκοι.
Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες που προειδοποιούν ότι η Άγκυρα θα απαντήσει ακόμη και στρατιωτικά αν προχωρήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 7 στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με στρατιωτικά μέτρα εάν η Ελλάδα, οι ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτο κάνουν κοινά βήματα στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 7 ανοιχτά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα «γεράκια» της Τουρκίας στήνουν ένα σκηνικό αμφισβήτησης προκειμένου να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή. Εδώ έρχεται το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» να βοηθήσει το αφήγημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία μετράει ως πατρίδα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί.
Χθες και σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κόκκινο συναγερμό» των βάσεων της Τουρκίας στα παράλια, νοτίως της χώρας, με τα πολεμικά αεροσκάφη να είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν τον «Πορθητή» που ξεκινά γεωτρήσεις στον κόλπο της Αττάλειας.
Προκαλεί ερωτήματα αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί πολεμικό σκηνικό καθώς κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Αγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ. Προφανώς και συνδέεται με την ετοιμότητα της ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες στο οικόπεδο 10 αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να βρεθούν στην περιοχή ρωτώντας μόνο τους… ιδιοκτήτες κι όχι τους Τούρκους. Οι τελευταίοι θέλουν να πιέσουν και τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) αλλά και τους ξένους κολοσσούς, ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει καμιά γεώτρηση.