Lockdown: Τι ζητούν οι επιστήμονες - Ποια μέτρα θα χαλαρώσουν

 
Lockdown: Τι ζητούν οι επιστήμονες - Ποια μέτρα θα χαλαρώσουν

Ενημερώθηκε: 19/03/21 - 12:43

Σταδιακή άρση των μέτρων θέλει το Μαξίμου αι το μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές: Είναι η ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα. Μάλιστα το Μαξίμου φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει το «σχέδιο αποσυμπίεσης», το οποίο και θα παρουσιαστεί σήμερα στην Επίτροπή.

Βέβαια το αν η Επιτροπή θα συμφωνήσει σε όλα δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει «διαφωνήσει» σε μερικά ζητήματα τα οποία κρίνουν πάντα από επιδημιολογικής πλευράς. Και στην παρούσα φάση είναι αρκετοί οι επιστήμονες που θεωρούν υψηλού ρίσκου την άρση των μέτρων αλλά αι άλλοι που φοβούνται μη σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παρ΄ όλο η στάση αρκετών μελών της επιτροπής ως επί το πλείστον είναι θετική ως προς τη χαλάρωση του lockdown, αυτό πρέπει να γίνει με σύστημα και ασφάλεια, ειδικά τώρα, που το σύστημα υγείας είναι επικίνδυνα πιεσμένο.

Τι θα ζητήσει η Επιτροπή από την κυβέρνηση σήμερα

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή από την πλευρά της αναμένεται να ζητήσει μία σειρά από «μέτρα ασφαλείας» από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς λάθη. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως τα rapid test.

Η λογική είναι να μην αυξηθούν μόνο οι δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ, καθώς αυτό ουσιαστικά υπόκειται ξεκάθαρα στην επιθυμία του κάθε πολίτη αν θέλει να εξεταστεί ή όχι, αλλά να γίνονται παντού. Στους χώρους εργασίας, τα γραφεία, στα φαρμακεία, τα σχολεία, ακόμη και στα σπίτια μας.

Το ένα όπλο λοιπόν είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες. Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Και self-testing όπως στη Γερμανία και στη Βρετανία

Άλλο ένα όπλο είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους.

Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της αύλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κοροναϊό.

 Τι θα ανοίξει, οι περιορισμοί που θα χαλαρώσουν

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί κατ’ αρχάς η εξίσωση των ωρών κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με το πλαίσιο που ισχύει τις καθημερινές. Έτσι, άμεσα από αύριο αναμένεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00.

Επίσης, η μετακίνηση για άθληση αναμένεται να απελευθερωθεί σε ολόκληρη την οικεία περιφερειακή ενότητα καταργώντας έτσι τον περιορισμό που ίσχυε και ήθελε το SMS 6 στο 13033 να ισχύει μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.

Αντίστοιχα από την ερχόμενη Δευτέρα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους πελάτες, με αυστηρούς κανόνες, όπως την προϋπόθεση ραντεβού. Παράλληλα θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ.

Το επόμενο βήμα, από τις 29 Μαρτίου, αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο έχουν τονίσει σε κυβέρνηση, αλλά και οι ειδικοί πως αποτελεί προτεραιότητα και τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν τα σχολεία και αμέσως μετά η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.