Χωρίς συμφωνία έληξαν λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο θέρετρο Mont Pelerin της Ελβετίας. Με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την εξέλιξη, σημειώνοντας : «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού».
Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.
Αγεφύρωτες παρέμειναν οι διαφωνίες επί των κριτηρίων του εδαφικού. Σημεία αιχμής ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν και το ποσοστό του εδάφους. Εκτός ουσιαστικής συζήτησης, έμεινε το θέμα της ακτογραμμής.
Το ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Έθνη
«Ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεσμεύτηκαν σε εντατικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις εδώ και δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν.
Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν ήταν δυνατόν να καταφέρουν τις απαραίτητες συγκλήσεις σε ότι αφορά στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε στην τελική φάση των συνομιλιών.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα ενημερώσει σχετικώς τον ΓΓ των ΗΕ».
Ο αριθμός προσφύγων και η Μόρφου η αιτία του αδιεξόδου
Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την 'Αγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.
Χριστοδουλίδης: «Δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας»
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λίγα λεπτά μετά τις δυόμισι τα ξημερώματα της Τρίτης στο Mont Pelerin πως «δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας» σημειώνοντας πως ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία Σε σχέση με δηλώσεις του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταδικαστέα και δεν αντικατοπτρίζει το τι ακριβώς έγινε. «Δεν θέλουμε», σημείωσε, «να μπούμε στη διαδικασία της επίρριψης ευθυνών. Ο Κύπριος Πρόεδρος» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδη, «θα ενημερώσει στην Κύπρο τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις». Ως προς τα επόμενα βήματα διευκρίνισε πως δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σταθερά προσανατολισμένος να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε: «Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό. Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».