Την ερχόμενη Πέμπτη παίρνει τις περιβαλλοντικές άδειες και προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματά της η ιταλική ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα τεμάχια «3», «6» και «8» της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» (Πέτρος Θεοχαρίδης), το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει καλέσει συνεδρία για εξέταση και ταυτόχρονη έγκριση τριών γεωτρήσεων της ΕΝΙ, με βάση αιτήσεις που κατέθεσε ο ιταλικός κολοσσός στις αρχές Αυγούστου για τους ήδη καθορισμένους στόχους «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», «Καλυψώ» στο «6» και «Ερατοσθένης Νότιο» στο «8».
Υπενθυμίζεται ότι στα τεμάχια «3» και «8» τα δικαιώματα ανήκουν στην ΕΝΙ, ενώ στο τεμάχιο «6» μοιράζονται εξίσου ENI και TOTAL με την πρώτη να έχει ρόλο επιχειρησιακού διαχειριστή, άρα και την ευθύνη της γεώτρησης.
Στην εξέταση των τριών μελετών για σκοπούς περιβαλλοντικής έγκρισης θα συμμετάσχουν, όπως σε παρόμοιες μελέτες, εκπρόσωποι του Γενικού Χημείου, του υπ. Μεταφορών, του υπ. Εργασίας, του υπ. Ενέργειας, του υπ. Άμυνας και του ΚΣΕΔ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η πρώτη γεώτρηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και οι μέχρι τώρα διαδικασίες δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό.
Το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων και ετοιμάζεται εν αναμονή της εντολής για πορεία προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, με τις δικές της διαδικασίες για δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» προχωρά και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η κοινοπραξία των δύο κολοσσών έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες διαγωνισμών για επιλογή των υπεργολάβων για τις βοηθητικές εργασίες της γεώτρησης και κυρίως για τις θαλάσσιες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Κάτι που δείχνει ότι η αμερικανο-καταρινή κοινοπραξία επίσης κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων της και θα είναι έτοιμη για δύο γεωτρήσεις εντός του δεύτερου εξαμήνου 2018, όπως είχε προαναγγείλει.
Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, αφού το οικόπεδο «6» είναι μεταξύ αυτών για τα οποία προβάλλει απαιτήσεις η Τουρκία. Μάλιστα για το οικόπεδο «6» απείλησε ακόμη και με σύρραξη, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του προτίθεται να αγοράσει γεωτρύπανο για να το μεταφέρει στην περιοχή και να κάνει δική της γεώτρηση (παράνομα).