Μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς «χορού» των δονήσεων στις Κυκλάδες, σε ύφεση βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ σταδιακά επιστρέφουν οικογένειες και εργαζόμενοι στο νησί.
Οι δύο δονήσεις της τάξεως των 4,5 και 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (16/2) στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτηρίστηκαν ασθενείς.
Σαντορίνη: Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα - Σταδιακή επιστροφή οικογενειών και εργαζομένων στο νησί
Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού OPEN αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης επιστρέφουν σιγά-σιγά στο νησί, καθώς όλο το Σαββατοκύριακο τα καράβια που έδεναν στο λιμάνι του νησιού ήταν γεμάτα από κόσμο.
Μερικοί εξ αυτών που επέστρεψαν στο νησί, ανέφεραν ότι γύρισαν, καθώς δεν μπορούσαν να λείψουν για πολλές ημέρες, μιας και σιγά-σιγά ξεκινάει η θερινή σεζόν για το νησί. Την ίδια ώρα σε αρκετά μαγαζιά υπάρχουν προετοιμασίες, ώστε να είναι έτοιμα για να ανοίξουν προς τους τουρίστες που θα κάνουν «απόβαση» στο νησί.
Ακυρώσεις κρατήσεων - Φόβοι για την τουριστική σεζόν
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί υπάλληλοι δε θα έρθουν να εργαστούν στο νησί κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, καθώς ανησυχούν για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων.
Παράλληλα σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και δωμάτια του νησιού για την περίοδο του Πάσχα.
Όπως ανέφερε ένας από τους κατοίκους του νησιού, ξενοδοχοϋπάλληλος στο επάγγελμα είναι ο πρώτος από την παιδική κατασκήνωση του δήμου Αθηναίων, που θα επιστέψει πίσω στο νησί. Το ξενοδοχείο το οποίο εργάζεται του ζήτησε να γυρίσει, καθώς έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες ενόψει της θερινής σεζόν.
Στην αρχή ο κ. Αλμπάν αναφέρθηκε στην διαμονή του στην κατασκήνωση του δήμου Αθηναίων λέγοντας: «Βρίσκομαι 10 ημέρες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Ήρθαμε 3 Φεβρουαρίου από την Σαντορίνη μετά του σεισμούς, καθώς μιλήσαμε με τα παιδιά μου που και αυτά φοβήθηκαν και είπαμε να φύγουμε από το νησί για 2-3 μέρες. Μετά είδαμε ότι διήρκησε λίγο παραπάνω η διαμονή μας εδώ στην Αθήνα, αλλά τουλάχιστον ήταν ευχάριστη. Είχε κάνει μια μικρή παύση, όσον αφορά του σεισμούς, έκανε χθες ένα 4,2 Ρίχτερ. Ομως το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει και πόσο μπορούμε εμείς να μείνουμε χωρίς εργασία. Δηλαδή δεν θα τελειώσει αυτό σε δυο ημέρες».
Συνέχισε λέγοντας: «Μένω μόνιμα 22 χρόνια εδώ πέρα και δουλεύω σε μια επιχείρηση που είναι ενεργή όλο τον χρόνο. Και έτσι όπως φύγαμε άρον-άρον από την επιχείρηση, μας στείλανε ένα μήνυμα ότι πρέπει να γυρίσουμε για να προετοιμαστούμε γιατί ξεκινάει η σεζόν. Και άλλοι συνάδελφοι μου ξεκίνησαν να επιστρέψουν στο νησί. Στείλανε μήνυμα σε όλους τους υπαλλήλους και όσοι μπόρεσαν ξεκίνησαν από προχθές, άλλοι από χθες, αλλά και σήμερα θα γυρίσουν αρκετοί, όπως εγώ με τις δυο κόρες μου. Βέβαια αν είχα καλύτερη οικονομική κατάσταση θα το ξανασκεφτόμουν να γυρίσω, αλλά δεν γίνεται οπότε πρέπει να γυρίσω, όπως επίσης και τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο».
Ο κ. Αλμπάν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της κατασκήνωσης, οι οποίοι έκαναν την διαμονή τους εκεί πολύ ευχάριστη, καθώς επίσης και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για την κίνηση να ανοίξει την κατασκήνωση για τους κατοίκους της Σαντορίνης.
Συνεδρίαση Επιτροπών
Μια πολύωρη συνεδρίαση των δύο επιτροπών πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακής, για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από την οποία προέκυψε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σχετική ύφεση, ωστόσο υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Σημειώνεται πως πάνω από 18.400 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου στην περιοχή.
Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής (16/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
- Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
- Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).-Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Στην Αμοργό
Στην Αμοργό, κλιμάκια ειδικών θα μεταβούν στο νησί σήμερα, Δευτέρα (17/2) για να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα σε διαφορα σημεια του νησιου.
Η σεισμικότητα στο νησί παραμένει για τρίτο εικοσιτετράωρο σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα την κατάσταση στο νησί έχει εκτιμήσει ο Δήμος Αμοργού με τον Έπαρχο Νάξου.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικότητας σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια και όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής από τους μέχρι τώρα ελέγχους, σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού φαίνεται ότι το νησί είναι ικανό να αντέξει.
Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει σε αίτημα για μοριοδότηση των μαθητών του νησιού που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.