Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους των Κυκλάδων η έντονη σεισμική ακολουθία από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί. Πολλοί σεισμοί καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ νέος σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:17 στα ανοιχτά της Αμοργού.
Είχε προηγηθεί δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 07:58 και δύο λεπτά αργότερα, στις 8:00, ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στα 10 χλμ νότια της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος στα 13,5 χλμ. Στις 08:39 καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 8:50 άλλος με μέγεθος 4 Ρίχτερ.
Είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 07:14 στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 14,4 χλμ.
Τουλάχιστον πέντε ακόμα σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός» είπε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Συνολάκης: Τα 3 σενάρια για τους σεισμούς – Μπορεί να διαρκέσουν μήνες
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι επιπόλαιο να υπάρχει αισιοδοξία, περιέγραψε τα τρία πιθανά σενάρια, ενώ επέμεινε πως στην εξίσωση πρέπει να βρίσκεται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθώς δεν αποκλείεται, για την ώρα, το ενδεχόμενο να γίνει μια μικρή έκρηξη.
Αρχικά, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι ‘’πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι’’. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες».
Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται. Ακόμα δεν το βλέπουμε. Αλλά ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε τονίζοντας πως «είναι πάρα πολλά τα ρήγματα και αν δείτε τους χάρτες, είναι το ένα πάνω στο άλλο».
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο κ. Συνολάκης είπε πως «το ηφαίστειο από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και μας δίνει ορισμένα συμπτώματα. Άρχισε να φαίνεται πως υπάρχει μια μετακίνηση, η οποία ήταν μεγαλύτερη. Από εκεί που τα GPS δείχνανε 0, από το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση η οποία μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 3 εκατοστά. Αυτό σημαίνει πως εάν το 11’ είχαμε την υποψία πως το ηφαίστειο μπορεί να ήταν σε μια φάση αφύπνισης, το ίδιο έχουμε και τώρα. Αφύπνιση δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε έκρηξη και θα έχουμε μεγάλη έκρηξη».
Τέλος, επισήμανε πως υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα: «η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου, κάτι ανάλογο που είχαμε δει τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».