Κυκλάδες: Δύο σεισμοί μέσα στη νύχτα, 4,5R ο πιο ισχυρός – Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/02/25 - 08:20

Σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές, οι ειδικοί αλλά και οι κάτοικοι των νησιών που βιώνουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις.

Δύο σεισμικές δονήσεις μέσα στη νύχτα

Δυο σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν αντίστοιχα τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες βράδυ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Στη 01:08 καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.

Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Η πηγή αυτή έκανε λόγο χθες Κυριακή για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Συνεδρίαση Επιτροπών

Μια πολύωρη συνεδρίαση των δύο επιτροπών πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακής, για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από την οποία προέκυψε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σχετική ύφεση, ωστόσο υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Σημειώνεται πως πάνω από 18.400 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου στην περιοχή.

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής (16/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:

  1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
  1. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
  2. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
  1. Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
  2. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

     Οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να  αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).-Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  (www.civilprotection.gr).

Στην Αμοργό

Στην Αμοργό, κλιμάκια ειδικών θα μεταβούν στο νησί σήμερα, Δευτέρα (17/2) για να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα σε διαφορα σημεια του νησιου.

Η σεισμικότητα στο νησί παραμένει για τρίτο εικοσιτετράωρο σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα την κατάσταση στο νησί έχει εκτιμήσει ο Δήμος Αμοργού με τον Έπαρχο Νάξου.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικότητας σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια και όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής από τους μέχρι τώρα ελέγχους, σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού φαίνεται ότι το νησί είναι ικανό να αντέξει.

Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει σε αίτημα για μοριοδότηση των μαθητών του νησιού που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στη σεισμική δραστηριότητα

«Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με αυξομειώσεις στη δυναμική του, που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξή του. Το παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό, αξιολογώντας μέρα τη μέρα τα δεδομένα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και παίρνουμε κάθε πρόσφορο προληπτικό μέτρο, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών που στελεχώνουν τις Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Λόγω της επίμονης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων εντός κτηρίων και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές που έχουν πρόβλημα ευστάθειας.

Προέχει η ασφάλεια, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η παράταση του φαινομένου προκαλεί οικονομική ζημία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λάβαμε ειδικά μέτρα για τη στήριξή τους. Όλες οι επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας και του Δήμου Αμοργού, που επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας που τίθεται σε αναστολή, θα λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες. Το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση και πλήρης στήριξή τους. Παράλληλα, διασφαλίζουμε την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού, καθώς και την αναλογία των δώρων εορτών. Όλη αυτή η στήριξη καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το μέτρο αυτό δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε απολύσεις κατά την περίοδο της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής. Θα είμαστε στο πλευρό των νησιωτών μας όσο και όπως χρειαστεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ζητημάτων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ