Καραντίνα και τον Δεκέμβριο; Εύλογο το ερώτημα καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. Τα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 3.000 ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τις ΜΕΘ.
Καθοριστική για την απάντηση στο ερώτημα είναι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο. Κατά τους ειδικούς, αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με το πού οδηγείται η επιδημία και εάν θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί, καθώς και πότε θα αρχίσουν να αίρονται όσοι ισχύουν μέχρι σήμερα.
Ακόμη και εάν τις επόμενες ημέρες φανεί η πολυαναμενόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η 30ή Νοεμβρίου θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά κοντά για να ξεκινήσει η απελευθέρωση μέρους του lockdown. Και αυτό γιατί δεν αρκεί να μείνουν σταθερά τα κρούσματα, αλλά να πέσουν, ενώ βασικός «οδηγός» για τις αποφάσεις είναι το Σύστημα Υγείας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται έντονα και αναζητούνται διαρκώς εφεδρείες.
Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.
Επομένως, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα θα αρθούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ενδεχομένως σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία και ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει άνοιγμα του εμπορίου, με πολύ προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.
Ακόμη και αν ορισμένα καταστήματα λιανεμπορίου ανοίξουν λίγες μέρες πριν από τις εορτές, για την εστίαση αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Ηταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έκλεισε και θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν γενικά για τους χώρους ψυχαγωγίας, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης και οι χώροι πολιτισμού. Και για αυτές τις κατηγορίες υπάρχει αμφιβολία το εάν θα είναι σε λειτουργία κατά τις γιορτές. Ακόμη, όμως, ούτε έχει γίνει σχετική εισήγηση ούτε έχει ληφθεί σχετική απόφαση καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ νωρίς.
Το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Εως τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.
Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων.