Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας δεδομένου ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι δυσμενείς προβλέψεις και οι δείκτες παρουσιάζουν ύφεση. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες προαναγγέλλουν περαιτέρω χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Ωστόσο, -όπως τονίζουν- θα πρέπει να υπάρξει και μείωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
Γκ. Μαγιορκίνης: Σε 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων
Θετική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών Γκίκα Μαγιορκίνη για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.
Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.
«Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα,» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, όμως, ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε όσες χώρες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Ειδικά, όπως είπε, οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 70, αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν.
Ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος και γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ», επεσήμανε.
Μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στο MEGA για την πορεία του κορωνοϊού αλλά και τα εμβόλια.
Όσον αφορά στην χαλάρωση των μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου, η κ. Ψαλτοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα επιδημιολογικα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν μειωθει σε όλη τη χώρα όσο αφορά στα λύματα και νέα κρούσματα. Ως ενα βαθμό αντιπροσωπευτικά όμως γιατί έγιναν λιγότερα τεστ λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και λιγότεροι εμβολιασμοί», ανέφερε αρχικά.
«Οι βασικοί δείκτες που κοιτάμε, είναι αυτοί των θανάτων και των διασωληνωμένων. Βλέπουμε πως αυτός ο αριθμός, παραμένει σταθερός. Έτσι έχουμε, ύφεση στα περιστατικά και στα κρούσματα, αλλά και σταθεροποιηση στον αριθμό των θανάτων», συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Μετά από δύο χρόνια κορωνοϊό, και μετά από όλα όσα έχουν γίνει προκειμένου να εμβολιαστεί ο κόσμος, πρέπει να χαλαρώσουμε, να δούμε την υγεία μας και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Ωστόσο η μετάβαση και η χαλάρωση, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα με προσοχή γιατί δεν πρέπει να πάμε από ένα βήμα μπροστά σε δύο βήματα πίσω, και φυσικά να το επαναξιολογήσουμε σε λίγες μέρες», δήλωσε σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων η κ. Ψαλτοπούλου.
Για το 5ο κύμα της πανδημίας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε: «Βλέπουμε εικόνα από τις ΗΠΑ και από τη Βρετανία ότι μειώνονται τα κρούσματα, ωστόσο πιέζεται το σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Θέλουμε σταθερά βήματα γιατί οι αντοχές των υγειονομικών και των μη υγειονομικών αρχίζουν και μειώνονται», τόνισε.
«Υπάρχει ανάγκη για εμβόλιο που να πιάνει όλους τους κορωνοϊούς και δεν θα χρειάζεται 4η και 5η δόση», κατέληξε.
Εξαδάκτυλος: «Ναι» στη χαλάρωση των μέτρων
Η επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση είναι σύμφωνοι στη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
«Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορωνοϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις και για πρώτη φορά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται την εντατική έπεσαν κάτω από 600.
«Άλλη βαρύτητα έχουν τα 20.000 κρούσματα της Όμικρον και άλλα τα 5.000 κρούσματα της Δέλτα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και τόνισε πως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά για να αποφευχθούν οι θάνατοι από τον ιό.
«Το ένα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η κοινωνία να περιοριστεί σε μηδενική δραστηριότητα από τον Σεπτέμβριο, που ήταν αδικαιολόγητο. Αυτό που ήταν εφικτό θα ήταν να είχαν εμβολιαστεί οι μεγάλες ηλικίες σε ποσοστό 99% έως τα τέλη Σεπτέμβρη», κατέληξε.