Νέο μείγμα μέτρων με περισσότερες ελευθερίες για στους εμβολιασμένους θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση δια το υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Ο στόχος είναι να δοθεί σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι ο δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα περνάει από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.
Το στίγμα των αυριανών -εκτός απροόπτου- ανακοινώσεων- δίνουν οι υπουργοί στις δημ΄σιες τοποθετήσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης. Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, μιλώντας σήμερα στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως αναμένονται νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ακόμα και σε «κόκκινες» περιοχές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στις περιοχές με mini lockdown οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν να λειτουργούν ξανά με μουσική, μόνο όμως για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει η σκέψη να επιτρέπεται ακόμα και να μπορούν να είναι όρθιοι.
«Εκεί που είναι μεικτοί χώροι για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και όχι τιμωρητικά, υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα» δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης.
Πρόταση – βόμβα Τζανάκη
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κρίνει ότι οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση κινούνται προς θετική κατεύθυνση. Μιλώντας στο iatropedia.gr, ανέφερε: «Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί»
Ο επιστήμονας, ωστόσο, διατυπώνει μια σοβαρή επιφύλαξη. Κι αυτή σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε εργαζόμενους στην εστίαση. Εάν, όπως λέει, εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.
«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν στην εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης, ωστόσο, πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα: Στις κόκκινες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι διανομαρχιακές μετακινήσεις σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.
«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Και αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», σημειώνει ο καθηγητής.