Ο υψηλός αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην σκέψη του ενδεχομένου αυστηρότερων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Από το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δώσει τον πρόλογο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, .
"Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το άνοιγμα των σχολείων και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική ανησυχούν την κυβέρνηση. Γι' αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν κατάλογο με κλιμάκωση μέτρων αν χρειαστεί. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη", ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.
Σε ερώτηση για το πότε θα σταματήσει να υπάρχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ότι αυτό θα είναι σε συνάρτηση με το πως εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, έφερε ως παράδειγμα την Πάρο και τον Πόρο, όπου υπήρξε άρση μέτρων, καθώς ήταν καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα, ενώ σημείωσε πως στην Αττική έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα.
Η συνεδρίαση για τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού, άρχισε στις 15:30 και έληξε αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση σειρά μέτρων κατά του ιού και αυτά που "κλείδωσαν", σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, είναι τα εξής:
1. Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
2. Μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης.
3. Μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός.
Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο περιορισμού του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να παραβρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως συγκεντρώσεις, συναυλίες, συνέδρια ενώ αναμένεται να περιοριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα παραβρίσκονται στο ίδιο τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής κάποιων δραστηριοτήτων.
Η επιλογή της καθολικής χρήσης μάσκας και σε ανοικτούς χώρους, από όσο φαίνεται, απορρίπτεται από την κυβερνηση.