Μάχη για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού δίνουν και στη χώρα μας οι αρχές, λαμβάνοντας σε πρώτη φάση μέτρα ειδικά για την προστασία ειδικά των ευπαθών ομάδων.
Η χώρα μας «να δίνει τη μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός» όπως χαρακτήρισε χθες την περίοδο που διανύουμε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για την επόμενη φάση, που θα υπάρχουν μαζικά κρούσματα και θα δοκιμαστεί το σύστημα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υγειονομικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει στην προετοιμασία της «επόμενης ημέρας», με πρόβλεψη για επίταξη ιδιωτικών κλινών Εντατικής και ασθενοφόρων, προσωρινή αλλαγή χρήσης πτερύγων νοσοκομείων και μικρών μονάδων υγείας, και εργαστηριακή επιβεβαίωση για το ενδεχόμενο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό μόνο ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.
Το πρώτο δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν τα νοσοκομεία σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων φάνηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου μέσα σε ένα 24ωρο η οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινικές μετατράπηκαν σε μονάδες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Αλλωστε, το σενάριο με την «απομόνωση» των ασθενών σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, όσο αυξάνονται τα περιστατικά, εγκαταλείπεται. Αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό είναι 15 ανά τη χώρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την εξέλιξη της επιδημίας. Το καθένα από τα νοσοκομεία αναφοράς διαθέτει από δύο έως τέσσερις θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Οι συστάσεις...
Στην παρούσα φάση τα μέτρα εστιάζουν στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. «Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας, χθες το απόγευμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.
... και τα νέα μέτρα
Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, εστιάζουν ειδικώς στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεσή τους στον νέο ιό και τη νόσο που προκαλεί, με δεδομένο πια επιστημονικό ότι οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται έντονα από την επιδημία.
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:
- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.
- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.
- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ - όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Το επόμενο κρίσιμο διάστημα και ο σχεδιασμός για τις ΜΕΘ
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση, ακόμη και ραγδαία, των κρουσμάτων της νόσου που προκαλεί ο κορονοιός, στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορωνοϊό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα με τα καθ´ υπερβολή μέτρα που έχει λάβει αυτές τις δύο εβδομάδες που καταγράφεται διασπορά κρουσμάτων, φαίνεται να κερδίζει το πολύτιμο, για το συστημα υγείας και την προετοιμασία του, διάστημα των δυο -τριών εβδομάδων μέχρι επέλθει το δυνατό κύμα της επιδημίας.
«Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.
Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως πχ δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου είναι ο ένας άξονας του σχεδιασμού.
Ο άλλος είναι η αναγκαστικη διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέφθηκε άλλωστε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν σύμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενων με γρίπη.