Ηράκλειο: Ανοιχτό για το κοινό το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare

 
Ηράκλειο: Ανοιχτό για το κοινό το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare

Ενημερώθηκε: 15/08/16 - 09:48

Ανοίγει ξανά τις πύλες του για το κοινό το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare (Κούλες) Ηρακλείου. Με μια συναυλία για το κοινό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο του Αυγούστου, το Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare Ηρακλείου, θα "ξαναζωντανέψει" την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016.

Το Φρούριο παρέμεινε κλειστό από τα τέλη του 2010 λόγω εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες περιελάμβαναν τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού κελύφους, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και τη δημιουργία επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων και χώρων πληροφόρησης και υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Στους υποβλητικούς χώρους του φρουρίου είναι επισκέψιμα για πρώτη φορά τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Ζακ-Υβ Κουστώ, το 1976, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση πρωτοπόρων Ελλήνων ενάλιων αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.

Τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016. Στο ενδιάμεσο διάστημα το μνημείο θα είναι προσβάσιμο για το κοινό από τις 8.00 ως τις 15.00 με ελεύθερη είσοδο. Μετά τις 16/9/16 το μνημείο θα είναι επισκέψιμο με το προβλεπόμενο εισιτήριο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις...

Κούλες, Καστέλλο ντελ Μόλο (Castello del Molo), Ρόκκα α Μάρε (Rocca a Mare), Κάστρο της θάλασσας (Castello a Mare), Κάστρο του Χάνδακα (Castel di Candia) είναι οι ονομασίες του θαλάσσιου Φρουρίου που κτίστηκε από τους Ενετούς στο Ηράκλειο. Βρίσκεται στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, ώστε να προστατεύει το λιμάνι του Ηρακλείου και μαζί με το Κάστρο του Παλαιοκάστρου τον κόλπο της Αμμουδάρας από τις εισβολές και τις αποβάσεις άλλων κατακτητών.

Αρχικά, οι Ενετοί κατασκεύασαν έναν πύργο, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής, ενώ οι ζημιές από τον σεισμό του 1303 δεν επισκευάστηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί το 1523 και στη θέση του να σχεδιαστεί η κατασκευή ενός μεγαλύτερου πύργου. Το καινούργιο οικοδόμημα απέκτησε την τελική του μορφή ανάμεσα στο 1523 – 1540.

Το Φρούριο κατασκευάστηκε με ογκώδεις δομούς που μεταφέρθηκαν από τα Φρασκιά και τη Ντία. Είναι διώροφο και κάλυπτε περίπου 3.600 τ.μ. Στο ισόγειο χωρίζεται σε 26 διαμερίσματα που χρησίμευαν κυρίως ως αποθήκες τροφίμων και πολεμοφοδίων, αλλά και ως κελιά φυλακής. Στον όροφο υπήρχαν δωμάτια για τους αξιωματικούς μαζί και φούρνος, μύλος και μια μικρή εκκλησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεκαπενταύγουστος: Η γιορτή της Παναγιάς - Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα 

Παραλίγο να σχολάσει ο γάμος-Η νύφη μπήκε στο πλοίο, ο γαμπρός έμεινε απ' έξω!