Ηχηρή παρέμβαση Ντογιάκου για την απαλλαγή της Siemens

 
ΖΗΜΕΝΣ

Ενημερώθηκε: 27/09/22 - 17:35

Παρέμβαση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο προκάλεσε η απόφαση απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens που εκδόθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή την έκδοση της απόφασης που προκάλεσε αίσθηση και έκλεισε το κεφάλαιο της διερεύνησης μιας σοβαρής υπόθεσης διά της παραγραφής, καθώς τα ερευνώμενα αδικήματα είχαν τελεστεί το 1998 και πάντως μέχρι το 2002 παρενέβη διατάσσοντας προκαταρκτική έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως αναφέρεται επί λέξει στην παραγγελία Ντογιάκου που απευθύνεται σε εισαγγελικό λειτουργό, τον καλεί όπως «διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων».

Κατά την ηχηρή παραγγελία Ντογιάκου η εισαγγελική έρευνα θα περιλάβει τους πάντες, όσοι κατά καιρούς αναμείχθηκαν στις έρευνες της συγκεκριμένης υπόθεσης με τα μαύρα ταμεία της Siemens εστιασμένη στο ποιοι και γιατί καθυστέρησαν ώστε η υπόθεση να πέσει τελικά στα βράχια και κατά βάση να παραγραφεί. Άλλωστε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν παραγραφή κατά βάση για όλους τους κατηγορουμένους αλλά και αθώωση για επιμέρους θέματα.

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάχθηκαν όλα τα μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, Γερμανοί υπήκοοι που δικάστηκαν στην Ελλάδα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής της στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ο τότε διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Χριστοφοράκος, που δικάστηκε και στη Γερμανία αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ στη χώρα μας, αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης απαλλάχθηκαν, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, τότε, που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στις μαύρες πληρωμές του γερμανικού κολοσσού και λόγω παραγραφής και λόγω του ότι δεν πείστηκε το δικαστήριο, αν πήραν χρήματα και πόσα.

Πάντως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, παρά την εισαγγελική έρευνα, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να αλλάξει καθώς η παραγραφή όταν υπάρχει ποινικά παρασύρει και σβήνει τα πάντα.

Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζονται τα εξής: «Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως «σκάνδαλο Siemens», με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιόποινων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, και παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ