Καταστροφική ήταν η καθυστέρηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που βοήθησε στην μεγιστοποίηση της ανυπολόγιστης ζημιάς που προκάλεσε το ναυάγιο του γηρασμένου και επικίνδυνου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» με την πετρελαιοκηλίδα να βάφει στα μαύρα τις παραλίες από Σαλαμίνα μέχρι την Αττική!
Μια που δείχνει να μην έχει επιστροφή όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά για τα χιλιάδες ζώα που θα επηρεαστούν από το τραγικό ναυάγιο.
Η τραγική καθυστέρηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αντικατοπτρίζεται στο δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) που σημειώνει οτι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια για την πετρελαϊκή ρύπανση τέσσερις ημέρες μετά την οικολογική καταστροφή!
Μεταξύ άλλων, το δελτίο Τύπου του EMSA αναφέρει τα εξής:
«Στις 9 Σεπτεμβρίου γύρω στις 2:45 τοπική ώρα, το πετρελαιοφόρο Aγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο δυτικά του λιμένος Πειραιά . Το πετρελαιοφόρο διέθετε 2 200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων. Κατά συνέπεια, εντοπίστηκε στην περιοχή και μολύνθηκε η ανατολική ακτή της.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κινητοποίηση του σκάφους Aktea OSRV, ενός πλοίου αντίδρασης σε πετρελαιοκηλίδες, το οποίο έχει μισθώσει ο EMSA από κοινού με την ελληνική εταιρεία Environmental Protection Engineering (EPE) και δραστηριοποιείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Μέσα σε λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο σταμάτησε τις εμπορικές του δραστηριότητες και προετοιμάστηκε για επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης. Το σκάφος βρίσκεται στο χώρο από τις 11πμ τοπική ώρα, της 13ης Σεπτεμβρίου. »
πειτα από 5 ημέρες καθυστέρησης και αφού πετρελαιοκηλίδες έχουν ρυπάνει τις ακτές της Σαλαμίνας, της Πειραϊκής και του Φλοίσβου σε Πειραιά και Φάληρο, έφτασε μέχρι τη Βούλα, η κρατική μηχανή άρχισε να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς για να αντιομετωπίσει το πρόβλημα.
Οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης που προκλήθηκε στο οικοσύστημα από την βύθιση του Αγια Ζώνη στην Σαλαμίνα είναι τεράστιες, οι εργασίες απορρύπανσης θα πάρουν τουλάχιστον πέντε μήνες και είναι πολύ πιθανό, δυστυχώς, τα ύδατα να μην επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν.
πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν από πέντε μέχρι δέκα χρόνια
Οι για να καθαρίσουν πλήρως τα μολυσμένα ύδατα στον .
Ήδη, θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της μιλώντας για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής»
ο γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες καταστροφής
Στο μεταξύ, τ από την ρύπανση που προκάλεσε στα ύδατα και τις παραλίες η διαρροή μαζούτ από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οι εικόνες με την μαυρισμένη θάλασσα της Σαλαμίνας αποτυπώνονται σε βίντεο των βρετανικών BBC και Independent που μεταφέρουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.
Απορρυπαντικά σκάφη, ιδιωτικά αλλά και του Λιμενικού, έχουν ριχτεί στη μάχη για τον καθαρισμό των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγ. Κοσμά και Γλυφάδα στις οποίες έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση από ουσίες πετρελαιοειδών. Συνεργεία επιχειρούν και από χερσαίας πλευράς ενώ η διαδικασία επικεντρώνεται σήμερα στην περιοχή της Γλυφάδας. Σε όλες τις περιοχές του Πειραιά, από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκ, τον Άγ. Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί σε ορισμένα σημεία πλωτά φράγματα για περιορισμό της ρύπανσης.
Για ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, , μετά την περιοδεία στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές.
Από την άλλη, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για την τεράστια καταστροφή θα υποβάλουν δήμοι που επλήγησαν από την τεράστια ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ»
δήμαρχοι Γλυφάδας και Πειραιά έκαναν γνωστό πως θα υποβάλουν μηνύσεις
Ηδη οι προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ θα διεκδικήσουν και αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι πόλεις τους.
Πολιτική θύελλα
Η ρύπανση των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του πλοίου Αγία Ζώνη προκαλεί πολιτική θύελλα καθώς αρκετά 24ώρα μετά το συμβάν, τα ξημερώματα της Κυριακής, η εικόνα στις ακτές της Αττικής γίνεται ολοένα και πιο γκρίζα.
η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι , μόνον και μόνον για να ανασκευάσει λίγο αργότερα.
αποδοθούν άμεσα οι υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Να και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, , ο οποίος επισκέφθηκε τους παραλιακούς Δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας.