Η CIA, το "Σχέδιο Πυθία" και ο Ελληνοαμερικανός "Αγαπητός" Καρπάθιος Υπερκατάσκοπος

 
William G. Basil: Ο υπερκατάσκοπος που παρακολουθούσε τον Καραμανλή επέστρεψε

Ενημερώθηκε: 07/10/16 - 18:16

Ελλάδα, CIA, Σχέδιο "Πυθία", Μυστικές Υπηρεσίες και ένας υπερκατάσκοπος. Το πιο καλοσχεδιασμένο πολιτικό πραξικόπημα που έγινε εις βάρος του, Κώστα Καραμανλή, υπέρ των Αμερικάνων και της κυβέρνησης που τον διαδέχτηκε και τόσο μα τόσο πολύ πολέμησε, μόνο και μόνο για την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ρωσία... Όλα πλέον στον δρόμο της Δικαιοσύνης. Υποκλοπές, σχέδια που περιελάμβαναν ακόμα και την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού περιλαμβάνονται στην δικογραφία και εκθέτουν ανεπανόρθωτα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου...

Την παραπομπή λοιπόν σε δίκη, δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ, για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και του πρώην υπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, για ηθική αυτουργία, εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαϊτση, η οποία ζητά παράλληλα και την παραπομπή πρώην στελέχους αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά τις δύο, από τις τρεις συνολικά, δικογραφίες που χειρίστηκε επί μακρό χρονικό διάστημα ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, σχετικά με: Το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία 1», τις υποκλοπές και την υπόθεση παραβίασης μυστικών της Πολιτείας με εμπλεκόμενο τον πρώην ισχυρό άντρα του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζητά, όσον αφορά την δεύτερη δικογραφία για τις υποκλοπές, να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, ο 66χρονος Αμερικανός υπήκοος William Bazil, πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί υπαίτιο τον 66χρονο για παράνομη καταγραφή απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, που αφορούσαν συμφέροντα του κράτους, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2004 και Μαρτίου 2005.

Ποιος είναι ο περιβόητος William Bazil

Είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας και της πολιτικής ζωής του τόπου... τα τελευταία χρόνια. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή και την αντικατάστασή της με την κυβέρνηση Πανανδρέου, η οποία οδήγησε την χώρα στην τροχιά των μνημονίων.

Ο άνθρωπος αυτός, που βραβεύτηκε από την CIA, για τις εξαίρετες υπηρεσίες του προς τις ΗΠΑ, ήταν εκείνος, που έστησε το περίφημο δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, 12 υπουργών της κυβέρνησής του και δεκάδων αξιωματούχων, το 2004.

Αυτός ο πράκτορας, που είναι μάλιστα ελληνικής καταγωγής είναι καταζητούμενος σήμερα από τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για τον William Basil ή Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος αποτέλεσε συν τοις άλλοις έναν από τους καλύτερους στρατολόγους του κλιμακίου της CIA, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ήρθε, είδε και έφυγε;

Στην Κάρπαθο δύσκολα θα ακούσεις κακιά κουβέντα για τον Μπιλ. Οι φίλοι του και οι συγγενείς του αρνούνται να πιστέψουν, ότι ο γοητευτικός άνδρας με τα γαλάζια μάτια, έκανε αυτά που του καταλογίζουν.

Παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί με τους δημοσιογράφους που κατά καιρούς επισκέφτηκαν το νησί, αναζητώντας τον μίτο που θα ξετύλιγε για τα καλά το νήμα της μυθιστορηματικής του ζωής.

Οι φήμες λένε ότι παρά το ένταλμα σύλληψης, ο Basil επισκέφθηκε και φέτος το νησί της καρδιά του, εκεί όπου ήθελε να αποτραβηχτεί μόνιμα όταν θα αποχωρούσε από την CIA.
Μόνο που αν το έκανε δεν τον είδε κανείς, η τουλάχιστον αυτοί που δεν ήθελε να τον δουν, αφού αν γινόταν ευρέως γνωστό ότι αφίχθη, δύσκολα το νέο δεν θα διαδιδόταν μέσα σε λίγες ώρες.

Για τους γνώστες των θεμάτων περί πρακτόρων και μυστικών υπηρεσιών, το μόνο εύκολο για τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα ήταν να έρθει.

Στην Κάρπαθο προσγειώνονται καθημερινά πτήσεις τσάρτερ από την Γερμανία, την Ιταλία και την Βρετανία και στο αεροδρόμιο υπάρχουν τρεις αστυνομικοί για τον έλεγχο των ταξιδιωτών.
Με ένα άλλο όνομα στο διαβατήριο και την απαραίτητη μεταμφίεση ο Μπιλ εισήλθε σαν κύριος στο νησί του, χωρίς να γίνει αντιληπτός για να δώσει το παρόν σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που ήταν καλεσμένος τον Σεπτέμβριο.
Κάτι όμως που στενοί συγγενείς και φίλοι του θεωρούν ότι δεν συνέβη, επειδή πιστεύουν ότι αν ο Basil είχε έρθει, θα το μάθαιναν.

Ότι και αν έχει συμβεί, ακόμη και αν οι φήμες για τον ερχομό του δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος στην περιπετειώδη ζωή του, η σκιά του περιφέρεται πάντα στα δρομάκια της Ολύμπου, από όπου κατάγεται η γυναίκα του η στο Διαφάνι

* Η φωτογραφία επάνω είναι από τον Λυκαβηττό

Πλέον, ζει σε μια ήσυχη γειτονιά του Μέριλαντ. Η νέα του ζωή, δεν διαφέρει και πολύ λένε οι πληροφορίες από τον μονίμως θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει μια μυστική βράβευση για το έργο του από την CIA και την εκπαίδευση νέων πρακτόρων στο Camp Peary, εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες.

Το μόνο που τον στεναχωρεί πραγματικά, λένε άνθρωποι, που τον έχουν ζήσει τα καλοκαίρια στην Κάρπαθο, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί που λατρεύει. Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Bil,l όπως τον φωνάζουν συγγενείς και φίλοι, ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας τον Φεβρουάριο του 2015, που ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του, αλλά και το γεγονός ότι από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του, καθιστά την επιστροφή του στην Κάρπαθο, κίνηση με τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο.

Μόνο, που ο William G. Basil έχει μάθει εδώ και χρόνια να ρισκάρει πολλά δουλεύοντας ως επιχειρησιακό στέλεχος της CIA στο κλιμάκιο της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε να χτίζει τον μύθο του «Bill από την Κάρπαθο».

Η βράβευση και η «Φάρμα»

Η σκηνή θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Σε μια αίθουσα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια, με λίγους καλεσμένους, ο William G. Basil βραβεύεται λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας, πιθανότατα λένε οι καλά γνωρίζοντες από τον ίδιο τον διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το να βραβεύεται ένας πράκτορας από τον ίδιο τον διευθυντή είναι μια τιμή μόνο για τα στελέχη εκείνα που έχουν φέρει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, μείζονος σημασίας για τις ΗΠΑ.

Ο William G. Basil μπορεί να υπερηφανεύεται-αν και δεν το κάνει ποτέ- ότι ήταν ο άνθρωπος που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, με τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην στελέχη της CIA στην Αμερική, η συγκεκριμένη τελετή δεν δημοσιοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Η δράση του Basil ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές.

Θεωρείται ακόμη και σήμερα ότι ήταν ένας από τους ικανότερους στο να στρατολογεί πληροφοριοδότες για υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή την δράση της 17Ν ή παρακλάδια της Αλ Κάϊντα που δρούσαν στην Αθήνα.

Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά επεισόδια, όπως αναφέρει το "Πρώτο Θέμα", παρενόχλησε μόνος του πάνω σε μια μοτοσικλέτα, ένα αυτοκίνητο με Ιρανούς πράκτορες, που επιχείρησε να ακολουθήσει δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας, στα οποία επέβαιναν μέλη του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα και ένας υποψήφιος πληροφοριοδότης.

Ο «Bill από την Κάρπαθο» είχε σημαίνοντα ρόλο στην άκρως απόρρητη επιχείρηση «Δίκτυ» την άνοιξη του 2003, όταν σε μια κοινή επιχείρηση CIA-ΕΥΠ, απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία του Ιράκ δεκάδες κιλά εκρηκτικά και οπλισμός.
Πληροφοριοδότες ήταν δύο Ιρακινοί από το προσωπικό της πρεσβείας, τους οποίους είχε στρατολογήσει ο γοητευτικός Ελληνοαμερικανός πράκτορας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην ηγεσία της CIA και μια εύφημη μνεία στον Basil, ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ήταν ακλόνητος στην θέση του.

Άλλωστε στον ομιχλώδη κόσμο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η φράση «Μια φορά στην CIA, για πάντα στην CIA», που αναφέρεται στους πράκτορες που συνταξιοδοτούνται, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν για την υπηρεσία, ταιριάζει γάντι στον ελληνοαμερικανό.

Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μέχρι το 2012.

* Η φωτογραφία είναι από τον γάμο της κόρης του

Στα μέτωπα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν

Η τεράστια πείρα του αλλά και το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, υπηρέτησε σε «καυτά» για την CIA μέτωπα όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν καθιστούν τον Basil έναν μέντορα της κατασκοπείας και των μεθόδων της.

Γι' αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες ως ένας από τους εκπαιδευτές των νέων πρακτόρων της Αμερικάνικης κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στην «Φάρμα». Κάτι που έμαθε από τον μέντορά του, όταν αποφάσισε να παρατήσει την γραφειοκρατική δουλειά-υπέβαλλε τους υποψήφιους στο τεστ της αλήθειας με τον ανιχνευτή ψεύδους-ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Γκαστ Αβράκωτο.

Αυτόν που έστησε την κατά πολλούς μεγαλύτερη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, προκειμένου οι Ταλιμπάν να εκδιώξουν τους Ρώσους που είχαν εισβάλλει στην χώρα τους. Ο Γκαστ ήταν αυτός που εκπαίδευσε και τον νεαρό τότε Σαουδάραβα φονταμενταλιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα στρατόπεδα του Πακιστάν, στο αντάρτικο των πόλεων, μαθαίνοντας του πως να μάχεται όχι μόνο στο βουνό αλλά και στα αστικά κέντρα.

Η τραγική ειρωνεία είναι χρόνια αργότερα, ο μαθητής του William G. Basil, ασχολήθηκε εκτενώς με το κυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τριγυρνώντας με λευκή μακριά γενειάδα και αμφίεση Ταλιμπάν, στους σκονισμένους δρόμους πόλεων σαν το Πεσαβάρ και την Τζαλαλαμπάντ.

"Μάστερ" των μεταμφιέσεων

Ήταν τότε που αδημονούσε να τελειώσει την δουλειά του και να επιστρέψει καλοκαίρι συνήθως στην Κάρπαθο, εκεί που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014. Ταξίδεψε στην Όλυμπο, ένα μικρό χωριό όπου μαζί με την σύζυγό του παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του. «Τρόμαξα να τον γνωρίσω» είχε πει ένας από τους πολλούς φίλους του, που επιθυμούσε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πως αυτός ο άνθρωπος μεταμορφωνόταν, έτσι ώστε να μην τον αναγνωρίζουμε καλά-καλά ακόμη κι εμείς που τον ξέρουμε χρόνια».

* Η φωτογραφία είναι από το σπίτι του στην Κάρπαθο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: «Σχέδιο Πυθία» σε βάρος Καραμανλή: Δίκη ζητά η εισαγγελέας για Καρχιμάκη και στελέχη της ΕΥΠ

Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που έριξε τον Καραμανλή!