Ανεξέλεγκτη είναι πλέοιν η κατάσταση στους καταυλισμούς και τα άλλα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων. Σε Ειδομένη, Πειραιά και νησιά σημειώνονται καθημερινά επεισόδια με συγκρούσεις και τραυματισμούς ενώ κάποιες ΜΚΟ και «αλληλέγγυοι» ακτιβιστές, εκμεταλλέυονται την απουσία του κράτους και δρουν ανεξέλεγκτα εντείνοντας τα προβλήματα. Αδύναμη και ανίκανη να παρέμβει η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τα επικοινωνιακά προσχήματα γύρω από το προσφυγικό.
Χίος
Τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Χίου η ένταση χτύπησε «κόκκινο». Ομάδα 150 περίπου συγκεντρωμένων-κατοίκων του νησιού ζητούσαν την εκκένωση του λιμανιού από τους πρόσφυγες.
Οι μετανάστες από την πλευρά τους, αρνούμενοι να αποχωρήσουν από τον χώρο, δήλωναν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη σωματική ακεραιότητα τους.
Όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών η ένταση κορυφώθηκε. Δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Οι πρόσφυγες τελικά μεταφέρθηκαν στην ανατολική πλευρά του λιμανιού.
Σύμφωνα με το Politischios.gr, ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος διέταξε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να παραταχθούν στο λιμάνι και να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της έντασης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ.
Σάμος
Στη Σάμο, η κατάσταση πήρε επικίνδυνες διαστάσεις όταν περίπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot. Άλλοι μετανάστες άρχισαν, παράλληλα να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης. Μη μπορώντας να ελέγξει την κατάσταση και υπό το φόβο να υπάρξουν θύματα, η αστυνομία άνοιξε την κεντρική πύλη.
Οι μετανάστες όρμησαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού και έφτασαν επιτηρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις στην παραλιακή οδό. Τελικά η αστυνομία τους εγκλώβισε απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου.
Μετ' εμποδίων η επαναπροώθηση στην Τουρκία
Η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 μεταναστών, συνεχίζεται μετ' εμποδίων το πρωί της Παρασκευής. Ακτιβιστές στο λιμάνι της Μυτιλήνης έπεσαν στη Θάλασσα επιχειρώντας να αποτρέψουν τον απόπλου του πλοίου που επιστρέφει τους πρώτους 45 μετανάστες στην Τουρκία.
Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής συνοδεύουν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.
Τη Λέσβο θα επισκεφτούν στις 16 Απριλίου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Πειραιάς
Στον Πειραιά, περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1 ενώ μόλις 47 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία. Στον Πειραιά παραμένουν 4.665 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ένας από τους μετανάστες που μετέβησαν την Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος επιχειρώντας να κατασκηνώσουν απέναντι από τη Βουλή απείλησε να αυτοπυρπολυθεί. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στην οδό Κριεζώτου, τον απέτρεψαν και το επεισόδιο έληξε.
Ειδομένη
Στην Ειδομένη, την Πέμπτη, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Γυναικόπαιδα έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πρόσφυγες βρέθηκαν μπροστά στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη εμ την ΠΓΔΜ και φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα.
Σχετικά θέματα:
«STOP» ακτιβιστών στην επαναπροώθηση μεταναστών (βίντεο-φωτο)