Κακοκαιρία Χαλκιδική: Μάχη με το χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες για την επούλωση των πληγών από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την περιοχή της Χαλκιδικής και είχε ως αποτέλεσμα να χάζουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να καταστραφούν υποδομές και περιουσίες.
Όπως έγινε γνωστό, τα συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κατά τις ίδιες πηγές, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και τη φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια, ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες, μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ), όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για τη λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.
Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Νωρίτερα, ο κ. Λέκκας προχώρησε στη δημοσίευση υπομνήματος, με αφορμή τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στη Β. Ελλάδα, στο οποίο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακραίων φαινομένων, ενώ προτείνεται αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.
Στο δημαρχείο Μουδανιών, το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί απόψε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.
Στο μεταξύ, αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές έστειλε, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως έκανε γνωστό ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημειώνεται πως περίπου 120 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας - είτε με ασθενοφόρα, είτε με δικά τους μέσα - μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.
Από αυτά, 26 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται εννέα τραυματίες, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.
Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.