Άρωμα γυναίκας θυμίζει η επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών στον Άρειο Πάγο, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο.
απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για 4,5 περίπου ώρες,
Έτσι, με και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις,τελικά επελέγη για τη τη θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.
Την ίδια στιγμή, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις.
Καθοριστική παρέμβαση Παυλόπουλου στο θέμα της Δικαιοσύνης
Η Δήμητρα Κοκοτίνη θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Ειρήνη Καλού τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ωστόσο οι αντιδράσεις όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των αλλαγών στην Δικαιοσύνη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα συνεχιστούν
Ποια ήταν η εισήγηση του πρωθυπουργού
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε:
«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.
Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».