Γκ. Μαγιορκίνης: Διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των δημοτικών – Δεν υπάρχει απόφαση (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Γκ. Μαγιορκίνης: Διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των δημοτικών – Δεν υπάρχει απόφαση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 19/05/20 - 11:53

Για τα φαινόμενα συνωστισμού στα ΜΜΜ το Σαββατοκύριακο, την πορεία της επιδημίας αλλά και το άνοιγμα των δημοτικών μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κοροναϊού διευκρινίζοντας τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες για τον κορονοϊό αφορούν στο διάστημα μετά την 4η Μαΐου.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναφέρονται σε περιστατικά που μολύνθηκαν 10 έως 12 ημέρες πριν, δηλαδή μετά τις 4 Μαΐου. Καλό είναι να περιμένουμε έως την Τρίτη – Τέταρτη γιατί υπάρχει το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος και σχολίασε τις εικόνες του σαββατοκύριακου όπου δεκάδες πολίτες συνωστίστηκαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στις παραλίες: « Στα ΜΜΜ έχουμε αρχίσει να χαλαρώνουμε, θα πρέπει να προσέχουμε, δεν λέω ότι γίνεται επί τούτου αλλά δεν πρέπει να συμβαίνει», είπε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αυτό που σκέφτηκε η επιτροπή είναι ότι η επιστροφή των μαθητών θα γίνεται με την μισή μαθητική κοινότητα και συμπλήρωσε:

«Από τη στιγμή που τα παιδιά κυκλοφορούν έξω στις πλατείες δεν είναι καλή εικόνα να κυκλοφορούν έξω και να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο», σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην επιστρέψουν στις αίθουσες εάν οι ίδιοι οι μαθητές ή μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντός τους ανήκει σε ευπαθή ομάδα: «Με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, η πιθανότητα μετάδοσης έχει πέσει στο μισό, ίσως και περισσότερο» είπε.

Τέλος, ενόψει της απόφασης επανέναρξης ή μη της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων -απόφαση που θα ληφθεί μετά τις 20 Μαΐου- ο κ. Μαγορκίνης ανέφερε πως ακόμη δεν υπάρχει κάποια απόφαση.

«Δεν υπάρχει απόφαση. Ακόμα και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό».