Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι συνεχίζουν και αύριο την επίσχεση εργασίας, για 12η ημέρα, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του Οργανισμού ποντάρει στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την προσεχή Παρασκευή.
«Ευχής έργο είναι στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, στην οποία θα συμμετέχουν η διοίκηση του ΟΑΣΘ και στελέχη των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των Οικονομικών, να τεθούν επί τάπητος το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού και να δοθούν οι οριστικές λύσεις», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Ελλάδας, Χρήστος Στεφανίδης.
Επισήμανε ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει και που αφορά στην εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στον επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων που εκτελούνται, αλλά και στον επαναϋπολογισμό των δαπανών του Οργανισμού, για μισθοδοσία και μετόχους.
«Θέλουμε οι επιβάτες του ΟΑΣΘ να συνεχίσουν να καταβάλλουν το πιο φθηνό εισιτήριο στην χώρα μεν, και θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξορθολογιστεί το κόστος του δε, έτσι ώστε ο Οργανισμός να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα», επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.
Ανέφερε, ότι μέσα από τις επαφές εκπροσώπων φορέων της πόλης, με το γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκύπτει, ότι τελικά αύριο θα κατατεθούν σε «ασφαλή» λογαριασμό 3 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, το ένα μηνιάτικο, από τα δύο που τους οφείλονται.
Αναφορικά με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ο κ. Στεφανίδης υπογράμμισε: «Και σήμερα αναβλήθηκε η συνάντηση με τους νομικούς συμβούλους, αλλά θα συνεχιστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι» και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση και να πάψει η επίσχεση εργασίας που κοστίζει στον Οργανισμό 170.000 ευρώ ημερησίως».
Στο μεταξύ, «να σταματήσει τα ψέματα», καλεί, από την πλευρά του, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, καλώντας τον να έρθει σε απευθείας επαφή μαζί τους και να μην συνομιλούν μέσω των ΜΜΕ.
Επαναλαμβάνοντας, ότι προ δέκα ημερών ο κ. Σπίρτζης είχε υποσχεθεί στους εργαζομένους την καταβολή 3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ο κ. Τσερμενίδης είπε: «Δεν είναι σύννομη η ενέργεια αυτή και για αυτόν τον λόγο και δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα». «Αν νομίζει ο υπουργός ότι θα μας βάλει τα δεδουλευμένα του ενός μήνα και θα σταματήσουμε την επίσχεση εργασίας γελιέται. Αν θέλει ας το δοκιμάσει, απλώς τον ενημερώνουμε από τώρα ότι θα αποτύχει», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσερμενίδης κάλεσε εκ νέου τον αρμόδιο υπουργό σε ένα γόνιμο διάλογο, μέσω του οποίου θα προκύψουν οι οριστικές λύσεις για το μέλλον του ΟΑΣΘ και των εργαζομένων του, οι οποίοι όπως είπε «από τη μία βιώνουν την αβεβαιότητα και από την άλλη βλέπουν μπροστά τους μεγάλες μειώσεις στο μισθό τους».
Ένα μηνιάτικο θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ θα καταβάλει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας άμεση λύση, προκειμένου τα χρήματα να μην δεσμευτούν λόγω των φορολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων του Οργανισμού και να δοθούν στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα κατατεθούν 2.000.000 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ ταυτόχρονα καλούνται φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφερειάρχη, δημάρχους) να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Επίσης, δόθηκε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ, (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών), μετά την εκταμίευση του ποσού, να ελεχθεί, ότι όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό του δεύτερου μήνα δεδουλευμένων και να αποδοθούν στα αρμόδια Υπουργεία οι μισθοδοσίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.
Σε ό,τι αφορά, τα «απαράδεκτα αιτήματα του ΟΑΣΘ για δήθεν οφειλές», τα οποία αναφέρονται σε επιστολή απάντησης προς τον υπουργό Μεταφορών, το υπουργείο υποστηρίζει πως ο Οργανισμός διεκδικεί «χωρίς επαρκή τεκμηρίωση» από το δημόσιο σχεδόν 134 εκατομμύρια ευρώ, «δείχνοντας και τον πραγματικό στόχο όσων διαδραματίζονται».
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, διεκδικούν:
« - Ποσό ύψους 17.734.901,62 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 9.457.885,12 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 3.367.847,93 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση
- Ποσό ύψους 1.493.925,17 εκ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, ως εξόφληση για το 2014
- Ποσό ύψους 17.198.657,71 εκ. ευρώ, με δικούς τους υπολογισμούς ως Φ.Π.Α.
- Ποσό ύψους 50.000.000 εκ. ευρώ, πάντα χωρίς στοιχεία, για τη δήθεν ελεύθερη μετακίνηση ανέργων
- Ποσό ύψους 15.655.952, 98 εκ. ευρώ, για το 2014, ως εκκρεμότητα της γνωστής διαδικασίας διαιτησίας του ΟΑΣΘ
Αναφέρει, επίσης, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο 19.079.520,19 εκατ. ευρώ. Συνολικά διεκδικεί, με την ευκαιρία του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, 133.988.690,72 εκ. ευρώ».
Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΑΣΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ, τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν μέσω διαιτησίας, όπως γίνεται από το 1957, και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
«Μας υπενθυμίζουν ότι μάς έστειλαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, για να καταβάλουμε εκεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του ΟΑΣΘ. Και όχι του υπουργείου. Αρνείται να εκδώσει εγγυητική επιστολή, για να λάβει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλα τα δεδουλευμένα. Αρνείται να δώσει κατάσταση μισθοδοσίας για τον εκ των υστέρων έλεγχο, για τον ένα μήνα χρωστούμενων δεδουλευμένων του ΟΑΣΘ, προκειμένου να καταβληθεί και ο δεύτερος.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους, οι προκαταβολικές μηνιαίες δόσεις χωρίς διασφαλίσεις είναι παράνομες. Το γνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
»Σημειώνουμε επίσης ότι στις μηνιαίες καταβολές του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ εμπεριέχεται το κέρδος των μετόχων. Όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τέλος, το υπουργείο καλεί εντός της εβδομάδας (έπειτα από συνεννόηση εντός της ημέρας) τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ καθώς και τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
«Ας πάρουν όλοι τις δικές τους ευθύνες για τη συνέχιση ή μη 60 χρόνων εκβιασμού του λαού της Θεσσαλονίκης και τη κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ.
Όλα τα σχετικά θέματα με τον ΟΑΣΘ ΕΔΩ